Чудотворна Светогорска икона пристига в София

На Велика събота - на 30 април, за най-големия празник за всички православни християни - Възкресение Христово, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 11.30 часа ще бъде посрещната иконата "Света Богородица - Всецарица". Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Иконата е осветена в Светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният й чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично заболели хора, идващи при нея с вяра.

При посрещането на чудотворната икона пред катедралата тя ще бъде внесена в Светия олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май - на Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 часа за измолване от Света Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ - Възкръсналият Исус Христос.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово, когато Църквата чества паметта на Светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител Български. На него е посветен южният олтар в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян", където за винаги ще бъде обект на свето преклонение.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет