Светият Синод: Един е Господ и една е Църквата, другите са ереси и разколи

  • 23 април 2016 06:47

  • 7419
  • 4
Светият Синод: Един е Господ и една е Църквата, другите са ереси и разколи
© Булфото

Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи. Да се наричат последните „църкви" е богословски, догматически и канонически напълно погрешно. Това е единодушното решение, което Светият Синод е взел на редовно свое заседание в София, под председателството на българския патриарх Неофит.

Позицията на Синода е взета във връзка с предстоящия Велик събор на Православната църква, планиран да се проведе през юни на остров Крит.

Решението ще бъде представено, заявено и отстоявано като окончателна официална позиция на Църквата ни относно текст, наречен "Отношението на Православната църква с останалия християнски свят," който предстои да се разгледа на събора.

В становището на Синода се казва още, че под „единението на всички" винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание и едва тогава чрез покаяние те могат да бъдат приети в Църквата.

„Един е Господ и една е Църквата, както се говори в Символа на вярата," завършват в своето решение архиереите от Синода.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7419 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
mihala

2016.04.24 | 15:13

4
Всеки,приел Християнската вяра, е част от тялото Христово.Който говори срещу друг християнин, той говори срещу тялото Христово.Бог ще съди.
Гост

2016.04.24 | 03:51

3
Абе те и ислямистите викат че всички други са ереси. Егото на човека го кара да си мисли че неговата вяра е най-правилна, най-истинска. Обаче ако отчето се беше родило в Тайван да речем, съвсем друго щеше да говори. Религиите са дело на човешкото его, те са нереални и безсмислени. Само личното духовно израстване може да ни доближи до божественото присъствие а не посредничеството на религиозен представител на някоя от религиите.
европеец

2016.04.24 | 03:51

2
А какво да правят тогава живеещите християни в Германия, Швейцария, Англия, австралия и т.н. които не са православни. И те ли са разкол?

2016.04.23 | 22:54

1
Брадатите педерунгели са в грешка. Сега не е 1016 г. и хората вече нямат нужда от мракобесните църковни простотии.

Добави коментар

Водещи новини