МОН с жестоки мерки за сигурност по време на матурите. Ще търсят говорят ли Ботев и Вазов във Фейсбу

  • 21 април 2016 12:08

  • 9521
  • 0
МОН с жестоки мерки за сигурност по време на матурите. Ще търсят говорят ли Ботев и Вазов във Фейсбу
© novini.bg

От Министерство на образованието и науката представиха мерките за борба с преписването и опорочаването на държавните зрелостни изпити, които предстоят да се проведат тази година, предаде репортер на novini.bg.

Припомняме ви, че матурата по български ще бъде на 18 май, вторият зрелостен изпит - на 20-и, а учениците ще се препитват по желани от тях предмети в периода 26 май - 1 юни.

Зам. - министър Диян Стаматов обясни, че МОН прави всичко възможно да гарантира справедливото и честно провеждане на зрелостните изпити.
Матури тази година за зрелостници ще има в 4000 зали, разположени в 624 училища. Изпитът отново ще е писмен и ще продължава 4 часа.
10 000 ще бъдат квесторите, които ще се грижат за спокойствието и сигурността на децата. Всички зали и санитарни помещения ще бъдат засекретени в нощта преди матурите като преди това ще бъдат обстойно проверени.
Видеонаблюдението, което пък вече е изградено ще бъде осъвременено и ще бъде включено в единна видеомрежа. Мобилните телефони на квесторите и всички подобни технически джаджи ще бъдат събрани. Зрелостниците също няма да бъдат допускани до изпитните зали с мобилни апарати и други технически средства.
По един полицай ще има пред всяко училище.
От тази година родители ще помагат на квесторите.

Стаматов очаква отново да има търговия с матури. Очаква Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов да говорят от Фейсбук, но срещу всички подобни действия ще се предприемат мерки. МОН и МВР всячески ще се стремят да предотвратят всякакви злоупотреби.

За миналата година 100 зрелостници са били отстранени от матура, напомни той и поясни: „Това не е никак малко, тъй като 100 зрелостника не са получили диплома“.

МОН е предвидило също така да има и таен пакет с изпитен вариант, но дали той ще се наложи да бъде отворен, ще разберем всички в деня на матурата след края й.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини