Ферми край Пловдив под карантина, заразата стигна в областта

  • 21 април 2016 10:02

  • 1012
  • 0
Ферми край Пловдив под карантина, заразата стигна в областта
©

Със специалното разрешение и необходимите заповеди от всички институции започва умъртвяването на едър рогат добитък във ферма край Пловдив, пише TNS.bg.

Огнище на заразени животни има в Първомайска община. Там в цяла ферма добитъкът е заразен с нодуларен дерматит, това съобщи  областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Той припомни, че в сряда е свикал спешна работна среща по въпроса и има разпоредени допълнителни мерки за предотвратяване разпространението на заразата.

Заразената ферма има 102 животни и всички те ще бъдат ефтаназирани, според разпоредбите на европейското законодателство. Животните се умъртвяват по хуманен начин – със инжекция, обясниха специалисти. Самият препарат е осигурен от БАБХ и е безплатен за фермерите.

По думите на Здравко Димитров кметът на Община Първомай е задължен да осигури място, където труповете на убитите животни да бъдат заравяни.

„Много е важно да се знае, че болестта, колкото и да е заразна за едрия рогат добитък, не е опасна нито за хората, нито за домашните им любимци”, подчерта областният управител.

Става дума за голяма икономическа трагедия за фермерите и ние ще направим всичко възможно да ги подпомогнем, категоричен е Димитиров.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини