Културни дейци излязоха на протест, за да спрат унищожаването на българската култура (снимки)

  • 18 април 2016 17:10

  • 1983
  • 2
Културни дейци излязоха на протест, за да спрат унищожаването на българската култура (снимки)
© Булфото

Културни дейци излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет, за да поискат да бъде прекратено унищожаването на българската култура, предаде репортер на Новини.бг.

По думите на представителите на гражданска инициатива "Българска култура" постоянно се променят методиката за субсидиране на културните институции, а от това театрите са лишени от средства. Работещите в тази сфера получават ниски доходи. Освен това няма възможност да бъдат поставяни нови и качествени постановки, които да привлекат публика.

Протестиращите настояват за допълнителни средства, както и незабавни промени в Закона за меценатството, договорен и в резултат на експертна дискусия.

Протестиращите заплашват, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще поискат незабавна оставка на ръководния екип, политическия кабинет, съветници към Министерство на културата. Обясняват, че между тях и министерството няма диалог от години, липсва театрална реформа, не съществува прозрачност при управление на финансите в културата.

Художникът Валентин Кардамски заяви, че културата е белегът на една развита държава. „Тя се изгражда с векове. Докато икономиката зависи от управлението и потенциала на управляващите затова не трябва само да се инвестира в инфраструктура, защото ако се разруши културата няма кой да ползва я и поддържа“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1983 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.18 | 00:34

2
А ЗАЩО ГЕРБ НЕ СПАЗВА ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?
BOSTANBOOSTERindustr.incorp.

2016.04.19 | 05:57

1
ГОВОРЕЩИ ГЛАВИ О РАТНО НА ЕКРАНА ГОВОРЕЩИ ГЛАВИ

Добави коментар

Водещи новини