Попове събират до 30 лева за такса "Молитва"

  • 14 април 2016 20:38

  • 3978
  • 5
Попове събират до 30 лева за такса "Молитва"
© Булфото

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки, пише „Труд“. По принцип тези услуги не трябва да се заплаща, но често свещени служители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

„Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата“, разказа пред вестника възмутена мирянка, пожелала да запази анонимност.

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

„Киприяновата молитва завършва с думите „даром получихте, даром давайте“. Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена“, заяви духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев. Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

„Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност“, заявиха пред вестника от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2,3 лева.

„Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги , когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече“, каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Последвайте канала на

Калина Христова
3978 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
м даа

2016.04.15 | 10:10

2
То имамите в джамиите бурки слагат на жените ама журналята мълчат... за поповете дето са изчезващ вид тръгнали да пишат!!! Смешни жалби на жалки журналисти!

2016.06.02 | 09:36

5
И един процент забулени е прекалено много.
Български мюсюлманин

2016.04.15 | 10:10

3
Земи са скрий бе лъжец , никой нищо за никви бурки не е слагал , всеки си слага каквото си иска , яла тука в Родопите 99 % от жените разбулени , на това ли ви учи православието да лъжете за да се измъкнете ?
коко

2016.04.15 | 19:52

4
ПОП=мошенник , всички са търговци а не ,,служители на бога,,.........ОТВРАРИТЕЛНИ СА.
АНТИКОМУНИСТ И АНТИЕВРЕИН

2016.04.15 | 10:09

1
КРИВОСЛАВИЕ В ДЕЙСТВИЕ...ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ,ЧЕ ОТ ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ ПО ЛИЦЕМЕРНА И ГНУСНА СЕКТА НЯМА..ТОВА Е ЧИСТА МАШИНА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ,ИМОТИ,БИЖУТА,ОХОЛНИЧЕСТВО ЗА СМЕТКА НА ВЯРВАЩИТЕ...ТО И ЗА ТОВА В БЪЛГАРИЯ СЕКТАНТИТЕ СА МНОГО МАЛКО

Добави коментар

Водещи новини