Ден на отворените врати в НС ще има на 16 април, в Деня на Конституцията

  • 13 април 2016 12:36

  • 711
  • 0
Ден на отворените врати в НС ще има на 16 април, в Деня на Конституцията
© Novini.bg

Ден на отворените врати в Народното събрание ще има в Деня на конституцията /16 април/. Това каза председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, която откри в НС изложба, посветена на Деня на Конституцията и на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

До думите на Цачева целта на отворените врати е повече хора да могат да видят експонатите. "Докосването до тези уникални исторически реликви наистина е вълнуващ момент не само за представителите на държавните институции, политиците, но и за всички наши сънародници", каза Цачева.

В кулоарите на Народното събрание са поставени 12 информационни табла, посветени на Конституцията на България. В четири витрини са представени оригиналите на българските конституции, сред които и известната като "Сребърна конституция". В Клуба на народния представител на 16 информационни табла се проследява животът и дейността на Екзарх Антим I, събитията, свързани с борбите за създаване на българската екзархия и работата на Учредителното събрание след 1879 г. Епископската митра и жезълът на Антим също са сред експонатите. Експозицията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция "Архиви", Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей - Велико Търново и Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий".

Последвайте канала на

Нора Виткова
711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини