Проектозаконът за детското правосъдие ще бъде готов през юни

  • 11 април 2016 11:37

  • 980
  • 0
Проектозаконът за детското правосъдие ще бъде готов през юни
©

Проектозаконът за детското правосъдие ще бъде готов през юни, заяви днес във Варна заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева.

При написването на закона се използва и българският опит, допълни Мичева.

Тя припомни, че още през 1942 г. страната ни има закон за съдилищата за маловръстни. Настоящият закон, който третира работата с малолетни и непълнолетни, е доста остарял и страната ни търпи много критики от партньорите от ЕС и от Съвета на Европа, посочи Мичева.

По думите й в новите текстове е предвидено да се променят наказанията за деца-правонарушители. Заместник-министърът посочи, че в момента в четирите възпитателни училища-интернати и двата социално-педагогически интерната в страната има повече от 200 деца, лишени от свобода, някои от които престояват там над 3 години. Това затваряне не превъзпитава младежите и не може да ги върне обратно в обществото, дори има обратен ефект, уврежда им психиката, каза Мирчева.

Във Варна днес заместник-министърът откри специална стая /т. нар. синя стая/ за разпити на деца. По думите й, това е първата в страната стая, направена от държавата. Средствата са осигурени по линия на българско-швейцарска програма за сътрудничество. Министерството на правосъдието работи по създаването на общо пет сини стаи в страната, каза Мичева. Освен във Варна такива ще има в Ямбол, Козлодуй, Враца и Плевен. Заместник-министърът посочи, че в страната са разкрити сини стаи и в други градове, но те са изградени от граждански организации, а не от министерството.

Този тип помещения дават възможност детето да бъде изслушвано в щадяща среда, а не като възрастен, обясни Мичева. Тя уточни, че при разговора в стаята с малчугана е само експерт, а полицаи, магистрати, адвокати или обвиняеми, слушат, но без да присъстват. Мичева допълни, че "сини" стаи трябва да бъдат създадени в областните градове в цялата страна.

Тя посочи още, че в момента е предвидено в тях да се водят разговори с деца до 18-годишна възраст, но предстои ЕП съвсем скоро да гласува директива за непълнолетните, заподозрени в наказателните производства, където възрастта се повишава на 21 години.

Последвайте канала на

БТА
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини