Централната баня в София става музей след 2 г.

  • 24 ноември 2011 09:13

  • 544
  • 0
Централната баня в София става музей след 2 г.
©

Централната минерална баня ще се превърне за две години в Музей за историята на София.

Вчера бе подписан договор за безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”. Неговата стойност е 5,6 млн. лв. Съфинансирането на реконструкцията е от 300 хил., които ще дойдат от столичния бюджет, пише "Монитор".

През 2013 г. общината ще отпусне още 2 милиона лева за музейните експонати, обясни кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. По проект трябва да се изградят експозиционни площи на три нива и хранилища за предметите, картините и документите. Техният брой е над 120 хил. лв. Другата част от банята ще бъде отдадена на концесия за спа център. Фандъкова изрази надежда този път да бъдат привлечени инвеститори, тъй като това ще е третият опит на общината.

Безвъзмездно финансиране от 100 млн. лева за развитие на културен туризъм получиха 29 общини. Предстои подписване на договори с още 17 града. Финансирането за проектите им е одобрено, но се чака те да получат от държавата  безвъзмездното управление на недвижимите културни ценности.Археологическият комплекс Перперикон, Мадарският конник, Шуменската крепост, старата българска столица Велики Преслав, Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” и Архитектурно-историческият резерват в с. Боженци са само част от знаковите забележителности на страната, които ще бъдат подкрепени по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Ще бъдат модернизирани 123 туристически обекта, представляващи природни и културни ценности. Обектите, които ще бъдат подкрепени, са на територията на цялата страна, което ще спомогне за увеличаването на туристическите обекти, коментира регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Планът е проектите да бъдат завършени в рамките на 24 месеца.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини