Спират отварянето на досиетата на свещениците - ченгета

  • 24 ноември 2011 07:11

  • 1286
  • 0
Спират отварянето на досиетата на свещениците - ченгета
©

Комисията по досиетата е спряла отварянето на документите за Българската православна църква и чака решение на парламента. Причината за това е законово несъответствие.

Това съобщи за „Монитор” секретарят на комисията Румен Борисов. Ако не бъде направена промяна в текста на закона и комисията обяви имената на сътрудниците и агентите на ДС, деянието би било съставомерно и нарушение на закона.

Става въпрос за прословутия член 3, ал. 2, т. 6 на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Там пише, че може да бъде обявена публично принадлежността към ДС „на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности”. Тъкмо фразата "религиозни общности" е разковничето на проблема, тъй като Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) излезе преди три дни с решение, че не е религиозна общност, а вероизповедание.

Както научи „Монитор”, заседанието на висшите клирици е било изключително бурно. На него е било обсъждано и решението на Конституционния съд от 1992 г., според което вероизповеданието включва религиозната общност и религиозната институция.

Инициативата да се подготви становище на БПЦ до Комисията по досиетата, с което се настоява за забавяне на проверката и изчистване на законовите неточности е на Кирил Варненски и Натанаил Неврокопски.

По искане на Комисията по досиетата Дирекцията по вероизповеданията вече е изпратила имената на ръководствата на всички 113 вероизповедания, включително и членовете на Светия синод. Според запознати с досиетата значителна част от духовенството е била вербувана от ДС.

Да припомним, че от предишни проверки комисията обяви имената на трима професори агенти: Димитър Киров, Иван Желев и Казимир Попконстантинов.

Проф. Иван Желев - агент Ангел, който беше и директор на Дирекция по вероизповеданията, е изпълнявал специална мисия по документиране на имотите на Зографския манастир в Атон. Американският митрополит Йосиф, както и Старозагорският Галактион вече бяха осветени като агенти на ДС. По искане на Пловдивския митрополит Николай бяха проверени 191 души от неговата епархия. Предварителна проверка сами поискаха и протестантите, при които също изскочиха доста агенти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини