БСП иска 5% ДДС за детските храни (видео)

  • 07 април 2016 12:43

  • 1461
  • 4
БСП иска 5% ДДС за детските храни (видео)
© novini.bg

ПГ на "БСП лява България" предлага по-ниска данъчна ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Такива промени в закона за ДДС днес повторно левицата е внесла в Народното събрание.

Искаме тези стоки и услуги да бъдат по-достъпни за потребителите и да може по-голям кръг от хора да се ползват от тях, обясни целта Чавдар Георгиев.

Предвижда се по-ниската ставка да се прилага от 31 юли т.г., за да може от преизпълнението на бюджета намалението да бъде компенсирано. В момента ДДС върху тези стоки е около 20 000 млн.лв., посочи Георгиев.

По думите му, това няма да реши демографския проблем, проблемите на възрастните и хората с увреждания. Ако бъде подкрепено, ще се създадат по-облекчени условия за тези хора и ще е стъпка напред за по-достъпна социална политика, убеден е депутатът.
БСП предлага и по-прости правила за възстановяване и приспадане на ДДС.

В момента, разясни Чавдар Георгиев, малките и средни предприятия, най-вече работещите на ишлеме, страдат от големите фирми, които отлагат плащането към тях и съответно тези малки предприятия са длъжни да плащат налога без да са получили парите си за извършените от тях услуги.

Предложението е лице, което не е заплатило, макар и частично, стойността на получените стоки и услуги и то в част, реална или по-голяма от стойността на ДДС, да няма право на приспадане и възстановяване на данъка, докато не се разплати поне частично за стоките или услугите на съответния доставчик.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1461 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2016.04.07 | 22:36

4
Детски храни за Български граждани /с Български имена/ , а не измислени и да получават помощи /детски/.

2016.04.07 | 14:37

1
Кат бяути на качето с меда оти ни гу напраиути? Сеги бате ви Бойко си топка пръстчето.
аз

2016.04.07 | 22:35

3
НяКОЙ има фирма за детски храни. Или - по вероятно - фирма за дистрибуция на детски храни. Щото производството е сложна и трудоемка работа! И трябва да пазиш чисто. А дистрибуцията - слагаш две по-яки момчета да товарят и разтоварват - и готово!
аз

2016.04.07 | 16:51

2
А може и да обявят алкохола за детска храна! Че сега трябва да плащат 20% ДДС при внос!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини