БДЖ: Участието в стачката няма да е повод за уволняване

  • 23 ноември 2011 19:13

  • 1031
  • 0
БДЖ: Участието в стачката няма да е повод за уволняване
© Булфото

Участието на служители в стачката на Българските държавните железници няма да бъде повод за тяхното уволняване.

Това съобщиха от ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД по повод некоректно поднесена информация в различни печатни и електронни медии със заглавия: „Уволнение грози стачкуващи от БДЖ”, „БДЖ ще уволнява стачниците” и др.


Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД по никакъв начин не е отправяло заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия. Ръководството на холдинга уважава правото на всеки един служител да стачкува, както е визирано в Конституцията на РБългария.


Към днешна дата (23-и ноември) ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД потвърждава своята позиция, че стачката е незаконна и ще се възползва от възможността да защити правата си в съответствие с действащото законодателство (чл. 17 от ЗУКТС). По казуса дали стачката е незаконна може да се произнесе единствено съдът.


По време на стачните действия е необходимо стачкуващите да се подписват в съответните присъствени книги, тъй като по време на стачка на тези служители не се дължи трудово възнаграждение, както и за да може работодателят да се възползва от възможността да защити своите права.


С изнесената вчера пред медиите информация, ръководството на националния железопътен превозвач цели единствено да разясни на служителите и обществеността действащите законови разпоредби.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини