Днес е Кръстовден

  • 03 април 2016 13:57

  • 2207
  • 0
Днес е Кръстовден
© Булфото (архив)

На 3 април Църквата чества третата неделя от началото на Великия пост, която е посветена на Св. Кръст и се нарича Кръстопоклонна. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя", съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква.

"Да се отречем от себе си", "да вземем кръста си" означава да отхвърлим от себе си стария, греховния човек. Означава всеки ден и час от нашия тукашен живот да водим нашата лична битка с греха, който толкова лесно ни оплита в своите мрежи. Означава да подредим правилно ценностната си система и да се откажем от всичко онова, което възпрепятства нашето възхождане към небесата", е казал в словото си Патриарх Неофит, цитиран в съобщението.

В този неделен ден Св. Кръст тържествено се изнася от олтара на храма, за да напомни на вярващите за приближаващата се Страстна седмица, страданията Христови и за Възкресение, и да ги укрепи духовно в носенето на подвига на поста. Кръстът остава за поклонение от християните до петък, когато преди литургия се внася обратно в олтара, затова и седмицата се нарича "Кръстопоклонна".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини