София бе една от световните столици, подкрепили кампанията #NoWalking4Water в Световния ден на Водат

  • 02 април 2016 10:36

  • 1474
  • 0
София бе една от световните столици, подкрепили кампанията #NoWalking4Water в Световния ден на Водат
©

Отново отбелязахме Световния ден на водата.

Една от кампаниите, получили най-голям отзвук по този повод в социалните медии, бе организирана от международна Фондация We Are Water под надслов кампанията #NoWalking4Water.  В нея се включиха хиляди хора и известни личности от Испания, Португалия, Великобритания, Китай, Индия, Румъния, Хърватия и други. България също подкрепи акцията, като Експо Баня София – изложбената зала на Roca - бе неин център.

Кампанията е пряко свързана с темата „Вода и работа“, избрана от ООН за Световния ден на водата 2016. Днес, милиони жени и деца по света са принудени ежедневно да прекарват часовете в осигуряване на вода за своите домакинства. #NoWalking4Water е кампания за всички. Тя се провежда в много страни по света, където фондация We Are Water е представена и глобално чрез интернет. Целта е повишаване на осведомеността, като се направи видим проблема с помощта на гражданите на света. През цялата седмица на Световния ден на водата, 22 март, всеки можеше да направи своя снимка с 20-литров бидон, подобен на използваните от тези милиони хора, да я публикува във Фейсбук с хаштаг #NoWalking4Water и така да помогне за огласяване на проблема.

«Днес е Световният ден на водата. Реално това е Световният ден на Живота ни.», написа известният журналист и водещ Ники Кънчев на стената си и публикува снимка, направена пред изложбената зала на Roca. Той е от личностите, подкрепящи каузата на международна фондация We Are Water, от самото й създаване. Благодарим ти Ники!

Десислава Банова, популярен журналист и синоптик, също се включи в кампанията и сподели в своя профил във Фейсбук: «Ние имаме свободен достъп до питейна вода, но знаете ли, че милиони момичета по света са заети по 6 часа всеки ден в осигуряване на вода и по тази причина не ходят на училище? Реших да се включа в кампанията, защото това е сериозен проблем и колкото повече хора се ангажират с него, толкова повече шанс за разрешаването му има.» Деси Банова е известна и със своята ангажираност към проблемите, свързани с климатичните промени и въздействието им върху живота на планетата. В тази връзка, тя си сътрудничи с международна фондация We Are Water. Благодарим, Деси!

Кампанията получи широка подкрепа, както в международен план, така и у нас. Много граждани: случайни минувачи, посетители в изложбената зала на Roca, както и специално дошли по повода, направиха свои снимки с двайсет литров бидон и показаха своята съпричастност. Сред тях бяха преподаватели и студенти от Технически университет – София и Нов български университет.

Горещо благодарим на всички, които помогнаха да дадем по-голяма гласност на проблема!

На нас, гражданите на България не ни се налага да полагаме ежедневни усилия за да си осигурим питейна вода, но милиони жени и момичета по света са принудени да ходят пеш по 6 часа всеки ден, за да осигуряват вода за битови нужди на техните семейства. По този начин, те губят достъп до образователната система. В резултат, много жени имат ограничени възможности да навлязат на пазара на труда.

По отношение на водата в световната икономика, секторът, който използва най-много водни ресурси, е селското стопанство. Там се потребява около 70% от общото количество вода в световен мащаб. 15% се използват в индустриалното производството и 15% за домашна употреба.

Освен това, водният проблем излиза извън връзката с икономическата активност на населението на света. Днес, осем от всеки десет души живеят в отдалечени селски райони, които не разполагат с подобрени източници на вода. В тази ситуация са около 663 милиона души по света. Тези цифри могат да се намалят с участието на различни заинтересовани страни.

Международната фондация We Are Water има две основни цели. Първата е да се повиши осведомеността и да насърчи дебат сред обществеността и организациите за необходимостта от създаване на нова култура на водата, за да се даде възможност за справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората цел е да се предприемат действия, които да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейност на фондацията включват участие в изграждане на инфраструктура, образование, здравеопазване и научни изследвания, съсредоточени върху най-нуждаещите се райони в света.

Последвайте канала на

Novini.bg
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини