И днес ще продължи огледът на взривилите в Ловнидол военни складове

  • 23 ноември 2011 09:22

  • 619
  • 0
И днес ще продължи огледът на взривилите в Ловнидол военни складове
© Булфото

Огледът на бившите военни складове в севлиевското село Ловнидол ще продължи и днес, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Габрово.

Експерти от служба ДОТО - МВР, от щаба на отбраната, от ОД на МВР Габрово и екип от следователи под ръководството на прокурора Диан Анастасов и присъствието на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, вчера около 13,00 часа извършиха физически оглед на мястото на взрива в склада на фирма ЕМКО в с. Ловнидол. За допълнителна безопасност бе използвана бронирана военна машина „Пустинна котка" и предварително измерване на температурния фон с преносима термовизионна камера от експерти на военна полиция.

Огледът потвърди резултатите от дистанционните наблюдения с безпилотните самолети и робота, извършени миналата седмица.
Прокуратурата разпореди начало на работата на следователите и назначените експерти по изясняване причините за инцидента.
На заседание на кризисния щаб след огледа се уточниха бъдещите действия на компетентните органи и помощта за ликвидиране на последствията от инцидента от страна на Министерството на отбраната. Планирано е два модула сапьори от Българската армия да прочистят района извън оградата на склада.

Експертите са единодушни, че ситуацията е овладяна и опасност за населението, както и за замърсяване на околната среда, няма.
Остава опасността от нерегламентирани манипулации на боеприпаси и техни елементи, изхвърлени от ударната вълна вследствие на взрива, намиращи се извън оградата на склада до тяхното локализиране и обезопасяване.

Районът остава да бъде отцепен до приключване на огледа и обезопасяването му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини