Забраниха изгарянето на отпадъци и сухи треви в Шумен

  • 29 март 2016 14:15

  • 561
  • 0
Забраниха изгарянето на отпадъци и сухи треви в Шумен
©

Във връзка с настъпването на пролетно-летния сезон и опасността от пожари кметът Любомир Христов издаде заповед да се спазват и изпълняват противопожарните правила и мерки.

В заповедта се посочва, че се забранява изгарянето на отпадъчни материали и сухи треви при почистване на стопанските дворове при силен вятър и неподходящи метеорологични условия.

Не се позволява паленето на открит огън в площите с посеви и в непосредствена близост до тях. Забранява се използването на сигнални ракети в районите на житните масиви и фуражните площадки.

В указанията се посочва още, че собствените и ползвателите на земеделски земи трябва да осигурят денонощно наблюдение на земеделските посеви, а кметовете и кметските наместници да организират денонощно дежурство на телефонен пост в кметствата. Изисква се да се създаде организация за своевременно разораване на необходимите минерализовани ивици край пътищата и местата, където земеделската земя граничи с горския фонд, да се осигурят средства, необходими за провеждане на ефективни гасителни действия.

Паленето на огън в горите и земите от горския фонд трябва да става само на определените за това места.
От общината напомнят на институциите, които поддържат пътната и железопътната мрежа в близост до житни масиви, че трябва да почистват терените от сухи треви и горими отпадъци.

Не се разрешава паркирането на автомобили и струпването на материали на по-малко от пет метра от пожарните хидранти.

Последвайте канала на

Калина Христова
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини