100-годишна кирпичена къща устоя на голямо свлачище

  • 25 март 2016 17:22

  • 4517
  • 0
100-годишна кирпичена къща устоя на голямо свлачище
©

Къща, правена преди повече от 100 години от кирпич и с плетени стени, оцеляла под жестоко свлачище в кюстендилското с. Пелатиково.

Сашо Александров, бивш граничен полицай, и съпругата му обитават къщата само през лятото. Двамата сигнализирали преди две седмици за тръгналия отново скат. Първо под бедствието паднал плевникът. Миналия уикенд паднала и едната стена на къщата, по която съпрузите и семейството преди години правили подобрения и закарали оборудване. Но самата къща още стърчи на баирчето, което продължава да пълзи към единствения път в Пелатиково.

"Това е старият тип къщи - толкова са здрави. Ако беше модерно строителство, да е паднала отдавна", категорична е съпругата Петрана Алексантрова, която работи в обредния дом в Кюстендил, пише "Труд". С помощта на изпратени пожарникари и спасители семейството изнесло покъщнината си. Сега чакат да отмине бедствието, за да върнат мебелите и вещите обратно по стаите. Но ще трябва много солиден ремонт и укрепване на основите и стените, за да са сигурни, че домът им става за обитаване.

Междувременно от областната управа в Кюстендил обявиха, че в Пелатиково от четвъртък е изпратен и работи екип по разчистването на последствията от бедствието. Машините работили до 21:00 ч. вечерта. Очаква се до понеделник да бъде изчистен пътят към съседните Страдалово, Смоличано, Ветрен. За укрепването на целия скат обаче е необходим технически проект и около 1,5 мил. лева, коментираха от общината в Невестино.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини