Георги Марков: Шоковото вдигане на пенсионната възраст е противоконституционно

  • 21 ноември 2011 19:28

  • 2621
  • 5
Георги Марков: Шоковото вдигане на пенсионната възраст е противоконституционно
©

Шоковото вдигане на пенсионната възраст противоречи на Конституцията, твърди бившият конституционен съдия Георги Марков.

Според него, веднъж определила условията за придобиване право на пенсия, държавата не може да ги коригира постоянно, шоково и за след месец. По думите му, в една правова и социална държава това е недопустимо. Придобиването на право на пенсия, включително и пенсионната възраст, трябва да бъде съобразено с най-висшата конституционна ценност – живота и здравето на българските граждани, категоричен е Марков.

Георги Марков припомня решението на Конституционния съд от 1997 г., според което парламентът следва да се въздържа от актове, които накърняват правото на пенсия.

Бившият конституционен съдия смята, че темата за пенсионната възраст трябва да бъде обсъдена на референдум. „Надявам се, че в края на мандата действащия президент ще се покаже наистина социален и ще наложи вето на замисленото законодателно безумие. Така ще даде шанс на новия държавен глава да инициира национален референдум – искат ли българите да се пенсионират по-късно, ако въобще доживеят до пенсия, имайки предвид продължителността на живота у нас”, твърди Марков.

ГЕРБ не е включвал в предизборната си платформа вдигането на пенсионната възраст – нито на парламентарните, нито на президентските избори. Следователно не е получила вот от българските граждани по въпроса, пояснява той.

„Що се касае до антикризисните мерки, които без съмнение трябва да се приемат у нас, то затягането на колана трябва да започне не с орязване на социални права, а със спиране на държавната субсидия на партиите, които се хрантутят с парите на данъкоплатците”, допълва още Георги Марков.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2621 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.10.11 | 21:40

5
Хрантутят точната дума и на място .Полесно е да вдигнеш годините за пенсия или възраста .Ако отнеме Дянков партиините пари то още на другата сутрин няма да го има.

2014.10.11 | 21:40

4
нека да има един референдум за броя на депутатите и максималния размер на депутатската заплата, мисля че ще е редно депутатите да нямат право да работят друго и получават възнараждения от друго място докато са депутати.След като не са вече депутати те да нямат право да развиват бизнес който е пряко свързан с прокарании от тях закони преди това.Ако се замисли човек доста неща трябва да се променят за да се спре престъпната им практика.

2014.10.11 | 21:39

3
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com
Генева

2014.10.11 | 21:39

2
Това е безобразие,от две години сме безработни с моя съпруг,брояхме месеците до неговото пенсиониране ,а сега още една година!Знаят ли нашите Министри ,какво е малките градове няма никаква работа.

2014.10.11 | 21:39

1
РЕФЕРЕНДУМ или нови парламентарни избори, за да дойдат други , които ще могат да управляват държавата по-добре от тези некадърници.

Добави коментар

Водещи новини