Регламентирани места за провеждане на гонки поискаха участници в дискусия в НС (видео)

  • 15 март 2016 15:49

  • 1506
  • 0
Регламентирани места за провеждане на гонки поискаха участници в дискусия в НС (видео)
© Булфото (архив)

По инициатива на парламентарната комисия по транспорт бе организирана дискусия, на която се обсъдиха мерки за справяне с нерегламентираните автомобилни състезания по улиците, предаде репортер на Novini.bg.

Депутати, експерти и организатори на гонки се обединиха около тезата, че трябва да бъде създадена нормативна уредба, която да регламентира местата за провеждане на такъв тип мероприятия, а също така да бъдат увеличени и санкциите. На дискусията присъства и зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, който обясни, че трябва да се вземат мерки срещу всички, които повишават мощността на двигателите си. Трябва да се направи промяна в наредбата за техническа изправност на автомобилите, каза той.

От транспортното министерство поискаха насищане с технически средства по пътищата на страната. Комисар Бойко Рановски поясни, че от пролетта на 2015 година пътна полиция е взела превантивни мерки срещу гонките. Установени са 31 места в страната, където се провеждат такива състезания, но много често, след като полицията отиде на мястото, установява, че има струпване на хора, но няма нерегламентирано състезание. Комисар Рановски изнесе тревожни данни, че тежките катастрофи през 2015 година са били 7225. 708 души са загинали, а над 8000 са ранени. От полицията призоваха да се работи в насока за намаляване пътнотранспортните произшествия. Конкретно за гонките от КАТ смятат, че местата за тяхното провеждане трябва да бъдат регламентирани и те да се организират по определени правила.

Румен Вергиев, участник в гонки, заяви, че една от най-добрите мерки е да бъдат осигурени места, където да се провеждат този тип състезания. Самите места трябва да бъдат приспособени и всички, които провеждат гонки извън тези места, да бъдат санкционирани. В момента е много трудно да се уреди място за гонка. Само на няколко места в България има изградени съоръжения, разказа той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини