Цветелин Кънчев: Ромските булки вече обличат сари

  • 02 март 2016 11:19

  • 2751
  • 0
Цветелин Кънчев: Ромските булки вече обличат сари
© Булфото

Все повече ромските булки обличат традиционни индийски одежди - сарита, в сватбения си ден по време на къна. Това разказа лидерът на Евророма Цветелин Кънчев пред Нова телевизия.

Преди индийските сериали масово момичетата слагали шалвари. Думите му са по повод информацията, че Индия е готова да признае всички роми по света за нейни жители, включително и тези в България. Кънчев заяви, че ако Ню Делхи наистина предприема подобна стъпка, това може да донесе ползи и на България.

„Аз мисля за това по какъв начин тази топла връзка би могла да помогне за цялата страна”, каза Кънчев и продължи: "Ние от Индия можем да взимаме много примери - като религия, като икономика". 

Той обясни още, че подобно партньорство ще даде шанс на български ромки да учат в престижни индийски университети. Вече имало 20 такива стипендианти. Кънчев разказа, че през 2013 година се срещнал с представител на индийското правителство в Брюксел. Тогава индиецът се учудил колко много думи съвпадат. Между циганския език и хинди съвпаденията са над 40%, посочи лидерът на Евророма.

Той допълни, че Индия изпращала и знакови посланици в Румъния и България, като според него целта е сближаване. Според него сред ромите има въодушевление към Индия и към индийците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини