Българската и Руската църкви канонизират утре архиепископ Серафим Соболев

  • 25 февруари 2016 07:15

  • 2687
  • 3
Българската и Руската църкви канонизират утре архиепископ Серафим Соболев
© Булфото (архив)

На 26-и февруари (петък) за първи път в историята на Българската православна църква ще бъде извършена канонизация на светец от две църкви - Българската и Руската.

Тържествата за архиепископ Серафим Соболев, който дълги години е служил в България, започват от днес. Архиепископ Серафим е известен сред българските християни с чудесата, които се случват на гроба му в криптата на Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София.Очаква се днес да пристигне в столицата делегацията на Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни взаимоотношения при Московската патриаршия. Те ще се срещнат с патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод, пише "Стандарт".

Честванията ще започнат от 18:30 часа, като в 18:15 ч Негово светейшество патриарх Неофит ще бъде посрещнат в руския храм "Св. Николай Чудотворец". Последното възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев ще започне в 18:30 часа при гроба му в криптата на руския храм "Св. Николай". Според църковния обичай вечерта преди официалното прославление на даден светец се извършва и последна заупокойна молитва за душата му, както и в края на вечерното богослужение за последен път се изпява "вечная память".

Припомняме ви, че при канонизацията на Баташките и Новоселски мъченици по същия начин блаженопочиналият патриарх Максим (2012 г.) извърши заупокойна молитва за прославените българските мъченици. Богослужението в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде предшествано от литийно шествие, което ще започне от 19:00 часа. Шествието ще тръгне от Руската църква, водено от български архиереи, и ще премине през площад "Народно събрание", ще завие наляво през бул. "Васил Левски", а оттам ще се отправи към бул. "Раковски", после наляво към западния вход на Храм-паметника "Св. Александър Невски".

В 19:30 ч литийното шествие ще бъде пред храм-паметника "Св. Александър Невски", то ще бъде посрещнато от Патриарх Неофит, който символично ще приеме иконата на владика Серафим. В литийното шествие ще се включат повече от 100 духовници - монаси, свещеници и монахини. Литията ще бъде водена от гвардейците, казаците и хористите от Руската църква и учениците от Софийската семинария. Следва Всенощно бдение, чието начало ще бъде от 20:00 ч.

На следващия ден, петък (26.02), когато е роден св. Серафим Софийски, празничното богослужение в храм "Св. Александър Невски" ще започне от 9:15 ч сутринта. Патриархът ще бъде посрещнат от всички български митрополити от 8:30 часа. Богослужението ще бъде предстоявано от самия Неофит в съслужение с всички български митрополити. Ще се включи и специалната делегация от Руската православна църква. Заради пътуването си в Латинска Америка руският патриарх Кирил няма да присъства лично на канонизацията на св. Серафим, но на 8 март, когато се очаква патриарх Неофит да бъде в Москва, заедно ще отслужат молебен към светеца.

В 11:15 ч от храм-паметника "Св. Александър Невски" ще тръгне литийно шествие начело с иконата на св. Серафим Софийски, което ще продължи до руската църква "Св. Николай Чудотворец". В 11:30 ч ще бъде отслужен кратък молебен пред гроба на новоканонизирания вече св. Серафим Софийски Чудотворец. През деня тържествено ще бият камбаните на всички централни столични храмове.

По-късно през деня (от 18:00 ч) в "Дом на Москва в София" Софийската св. митрополия и Руското патриаршеско подворие в София организират представяне на книгата "Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец - житие, аскетически поучения и проповеди". От 19:00 ч пък в храм "Св. София" ще се състои празничен концерт с участието на Смесен хор при Руския храм-подворие с диригент Василена Ченова-Стефанова, хор "Йеромонах Неофит Рилски" - София, с диригент Андрей Касабов и Софийски свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов. Двете мероприятия са със свободен вход и са организирани по повод прославлението на новоканонизирания и просиял в святост св. Серафим Софийски чудотворец.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2687 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Citadel

2016.04.23 | 17:42

2
Още един светец в иначе монотеистичната религия ( само според поповете, обаче ). Хаххахаха, христянството вече има повече богове и божествени създания от всички европейски религий взети заедно.
ники

2016.04.23 | 17:43

3
1 глупако научи какво е светец. Това е човек заслужил пред Бог и радващ се на Неговата благодат 2 няма всички европейски религии. Европа е над 90% християнска. Другото са 8% мюсюлмански навлеци и 2 % други. Религията на Европа е християнство колкото и да не ти харесва

2016.02.26 | 15:10

1
Най-накрая и църквата ни се събуди! Браво!

Добави коментар

Водещи новини