В Карлово почетоха паметта на Васил Левски

  • 18 февруари 2016 20:36

  • 1656
  • 0
В Карлово почетоха паметта на Васил Левски
© Булфото

С военен церемониал в Карлово започна възпоменателният митинг по повод на 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Министърът на отбраната Николай Ненчев прие строя на почетните роти на 61-а Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие".
Да се преклонят пред живота и делото на Апостола в родния му град бяха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, депутати от всички парламентарни групи, кметове на общини и населени места от региона, десетки карловци. Винаги в навечерието на 18 февруари се мъчим да си представим стъпките на Апостола, извървял в последните си дни. Това каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Връщаме се на датата, когато е произнесена страшната присъда - смърт чрез обесване, денят, когато султанът на Османската империя е дал позволение да бъде обесен най-великият българин. В утрото на 18 февруари 1873 г. увисва на бесилото Апостола, каза още кметът.
По думите на Кабаиванов "така той даде пример със своята саможертва как трябва да се борим за свободата". Тези, които Левски остави, по-късно вдигнаха Априлското въстание и поставиха началото на новата държава, отбеляза той в словото си.

Карлово е мястото, където трябва да кажем, че тази година ще отбележим още няколко паметни годишнини - 140 години от Априлското въстание и от гибелта на поета - революционер Христо Ботев, каза Димитър Главчев. "Васил Левски е неизчерпаем извор на националното ни самочувствие и няма друга историческа личност, която националната ни памет да е опазила чиста и свята", добави той.
Безсмъртното дело на Левски е и безсмъртният порив на българина за свобода, демокрация и справедливост. Днес България е достойна и уважавана страна и сме длъжни да преоткриваме ценностите, завещани ни от Апостола - те са нашата национална същност и основание за самочувствие на европейски граждани, добави заместник-председателят на Народното събрание. Възпоменателният митинг завърши с полагане на цветя пред паметника на Левски, едноминутно мълчание и заря.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини