Омбудсманът води протестиращи рибари в Екоминистерството

  • 15 февруари 2016 17:09

  • 1321
  • 1
Омбудсманът води протестиращи рибари в Екоминистерството
©

Среща между ресорния заместник-министър на екологията и представители на сдружението на протестиращите срещу забраната за риболов с лодки и двигатели с вътрешно горене, както и къмпингуването на язовир Тича ще организира следващата седмица омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, съобщиха от пресофиса й. 

Близо 100 души дойдоха в откритата от нея приемна в Шумен, за да се жалват от заповедта на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. С акт, който влезе в сила от декември м.г., на практика целият язовир Тича е обявен за санитарна зона. 

„Искаме да знаем, защо ни се забранява къмпингуването и използването на лодки с четиритактови двигатели с вътрешно горене, при положение, че имат европейски сертификат. Искаме и да знаем, защо целият язовир е обявен за вододаен, а за язовир Кърджали, който също снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и още 35 села няма такава тотална забрана“, попитаха протестиращите.

 

Те бяха категорични, че забраната на екоминистерството само ще увеличи бракониерството.

„Откакто се разшумя по темата, само за 2 дни са хванати 10 мрежи на бракониери“, разказаха присъстващите. 

В отговор Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се ангажира още на 25 февруари 2016 г. от 12.00 часа да реализира среща като бъде посредник между протестиращите и екоекспертите. Тя обаче подчерта, че около масата за преговори трябва да седнат представители на „Сдружение за Шумен“, което се бори за чиста вода.

„От месеци наред от чешмите тече мръсна вода, която е негодна не само за пиене, но и за готвене“, пишат в жалбата си до омбудсмана още преди две години граждани от сдружението. 

„Като забранят лодките и къмпингуването водата няма да стане по-чиста. Необходима е пречиствателна станция“, заявиха на свой ред рибарите и собственици на моторни лодки. 

„Това е в прерогативите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, добре е да има среща и там. Разчитам на кмета Любомир Христов и на областния управител Донка Иванова да организират такава, тъй като смятам, че не им е безразлично мнението и здравето на хората от Шумен и региона“, заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.  

„Вече са отпуснати 400 000 лева за проект на пречиствателната станция. За фактическото й изграждане обаче са необходими над 20 млн. лева“, обясни по време на срещата си с омбудсмана кмета на Шумен Любомир Христов.

Той обеща експерт на общината също да присъства на срещата в София. На свой ред градоначалникът помоли Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на да съдейства пред министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин финансирането от близо 82 хиляди лева за социален дом „Калинка“ в с. Васил Друмево да не бъде спирано. Причината е, че настанените в социалното заведение деца с умствени увреждания вече са деинституализирани и живеят в т.нар. Центрове от семеен тип. Идеята на кмета е вместо да бъде затворен домът, в който са инвестирани много средства, той да се преструктурира в дневен център за младежи, навършили 18 години, с умствени увреждания, както да се ползва и от аутисти.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на отново призова чрез медиите всички хора с големи сърца и прилични доходи да подкрепят националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки“ като отделят по 40 лева - толкова, колкото отпуска кабинетът за Великденски добавки на пенсионерите. С парите ще бъдат подпомогнати именно възрастни хора, които няма да получат надбавките, защото пенсиите им надхвърлят минимума от 300 лв.

Последвайте канала на

1321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PO UM I KRASOTA NIAMA DRUGA MAYA NA SVETA

2016.02.18 | 14:26

1
KOI Y POSTAVI NA TOZI POST................KOI ?????????

Добави коментар

Водещи новини