Осем язовира в община Сливен са потенциално опасни

  • 15 февруари 2016 14:43

  • 900
  • 0
Осем язовира в община Сливен са потенциално опасни
© Булфото

Осем от общо 11 язовира в община Сливен са потенциално опасни. Това съобщиха от общинския отдел "Сигурност, управление при кризи". За тях са били изготвени аварийни планове и ежегодно се извършват проверки.

Резултатите от последната през 2015 г. сочат, че язовирите край селата Горно Александрово и Злати войвода са в предаварийно състояние. Преди десет дни комисия от главна дирекция "Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях" от ДАМТН и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Сливен е извършила проверка на язовирите в землищата на двете села. Констатациите от огледите са, че състоянието на язовирите е нормално, не създават риск от наводнения и не застрашават двете населени места, земеделските им земи и техническата инфраструктура на региона.

Комисията е дала препоръка да бъде свикан Експертен технико-икономически съвет за окончателна оценка на състоянието на язовирите. Държавна агенция за метрологически и технически надзор поема контрола на язовирите в страната, който досега се извършваше от областните администрации и общините в България, посочват от отдела.

Предстои изготвяне на Регистър на всички налични язовири в общината.

Последвайте канала на

Нора Виткова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини