Апарат за електроенцефалографии е закупен от 12-о ДКЦ в София, съобщи Фандъкова

  • 12 февруари 2016 14:20

  • 1841
  • 0
Апарат за електроенцефалографии е закупен от 12-о ДКЦ в София, съобщи Фандъкова
© Булфото

Нов апарат за електроенцефалографии на стойност 9 хил.лв. е закупен от 12-о ДКЦ в район "Люлин". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов посети диагностичния център.

12-о ДКЦ е първият общински здравен център, в който ще се извършват електроенцефалографии освен на възрастни, и на деца. Досега това е било възможно само в детските болници, каза директорът на центъра д-р Васил Василев. Апаратурата е предназначена за пациенти в постинсултни състояния, неврологични заболявания, епилепсия, при главоболия и дегененаративни заболявания. При децата съгласно съзряването на централната нервна система апаратът дава информация за диагностицирание на смущения в развитието на централната нервна система, обясни д-р Василев.

Това е поредната инвестиция от страна на 12-о ДКЦ в ново оборудване и ремонт на кабинети. Те показват как с едно добро управление, може да се постигат по-добри условия за пациентите, посочи кметът Фандъкова.

12-о ДКЦ има подготвен проект за кандидатстване по програма "Джесика" за енергийно обновяване на сграда, която има нужда от ремонт на покрива, смяна на дограмата и на ел. инсталацията. Това е първото ДКЦ, което дава пример на останалите как може да се кандидатства с европейски средства за модернизиране на материалната база, отбеляза кметът Фандъкова.

По думите й в контекста на новия рамков договор, според който голяма част от болничната дейност излиза извън болниците, в 12-о ДКЦ се откриват 6 легла за прием на пациенти. Това ще стане възможно след 1 април, когато НЗОК има готовност с новия договор да финансира клиничните пътеки, които отпадат от болниците. Идеята е повечето дейности да влязат в доболничната помощ, за да може да се облекчат болниците и да се правят по-малко разходи, обясни кметът.

Относно финансовото състояние на ДКЦ-ата в столицата Дончо Барбалов, който изпълнява длъжността и на зам.-кмет по здравеопазване, посочи, че в момента Столичната община работи по оценка на състоянието на всяко ДКЦ по отделно. За всяко ДКЦ набелязваме мерки, за да помогнем управителите да подобрят дейността си. Има ДКЦ-та в по-затруднено положение, други в по-добро, каза Барбалов. Той припомни, че Столичният общински съвет обяви конкурси за управители на редица ДКЦ-та. Вчера СОС прекрати дейността на 10-о ДКЦ поради лошо финансово състояние, липса на пациенти и наличие в непосредствена близост на друг медицински център.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини