СОС прие бизнес плана на "Топлофикация София"

  • 11 февруари 2016 11:46

  • 799
  • 0
СОС прие бизнес плана на "Топлофикация София"
© Novini.bg

Столичният общински съвет прие бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2016 г. Общо гласувалите общински съветници бяха 56, от които със "за" гласуваха 46, а 10 се въздържаха.

Преди самото гласуване председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов заяви, че групата на БСП-Лява България ще се въздържи да подкрепи доклада за утвърждаване на бизнес план на "Топлофикация София" ЕАД за 2016 г. Той изказа комплименти и уважения към изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, тъй като по всички правила на бизнес плана, той се е справил отлично и се е съобразил със ситуацията.

"Ние ще се въздържим по две причини, тъй като до този момент освен решението, което гласувахме за уточняване на размера на задълженията на "Топлофикация София" към БЕХ и този гратис, който получи към тази преференциална лихва, все още чакаме Вашето виждане като управляващи в общината за бъдещето на дружеството - в каква посока, как ще се развива и как ще преодолеем насложените проблеми през последните 20-25 години. В това отношение вие можете да разчитате на нашето конструктивно участие в търсене на това решение, но ние все още очакваме", заяви той. Като втори въпрос той посочи 90-те млн. лв. в КТБ, които по думите му безотговорно са изпуснали и не са могли да приберат.

В отговор общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС и вносител на доклада Валя Чилова заяви, че темата не е забравена, предаде "Фокус". "Най-важното беше да приемем сега бизнес плана. Преди това се фокусирахме върху споразумението с БЕХ, защото то беше най-важно. В него има заложени много точни параметри какво се случва през годините занапред с дружеството, сега има бизнес план. Дори след днешната сесия имаме среща на работната група за бъдещето на дружеството. Ще се работи много активно по темата и тепърва ще има какво да обсъждаме", каза тя. "По втората точка е драма за всички нас. Бившият изпълнителен директор пое отговорността за това решение", допълни тя. Калоян Паргов отговори, че въпросът не е да обере "парсата" бившият изпълнителен директор, на когото му бе поискана оставката. "Въпросът е каква е политическата отговорност на управляващото мнозинство за тези 90 млн. лв., за което ние нищо не сме чули още", поясни той.

Николай Стойнев зам.-председател на СОС, заяви, че в момента има процедура по несъстоятелност на банката и когато приключи този процес, има списък на кредитори на банката, които ще бъдат удовлетворени от тази маса на несъстоятелността. "Така че "Топлофикация София" е сравнително високо в този списък и се надяваме да се постигне максимално удовлетворяване на тези претенции", уточни той. В отговор на това Милка Христова каза, че "Топлофикация София" изобщо не може да бъде напред в списъка, защото не е привилегирован кредитор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини