Египет е безопасен и трябва да го посещавате, призова световноизвестният археолог Захи Хауас

  • 09 февруари 2016 21:19

  • 1548
  • 3
Египет е безопасен и трябва да го посещавате, призова световноизвестният археолог Захи Хауас
©

Египет е безопасен и трябва да го посещавате. Така всички средства, които оставите, ще отидат за възстановяване на паметниците. Този призив отправи световноизвестният археолог Захи Хауас, който изнесе лекция тази вечер в препълнената Бална зала на Централния военен клуб в София.

Той отбеляза, че никога няма да забрави вечерта на 28 януари 2011 г., когато стоейки вкъщи, е видял по телевизията, че крадци нападат музея в Кайро. "Това означаваше, че той ще бъде разрушен и щеше да е краят на нашата цивилизация", каза Хауас.

Той посочи, че десетки артефакти са били откраднати, голяма част от тях вече са възстановени, но остават още, които липсват. Захи Хауас съобщи, че идеята му е да изгради два нови музея в Египет.

Единият е Големия египетски музей, в подножието на пирамидите, който трябваше да бъде готов през 2015 г. В него ще бъде представена цялата 5-хилядолетна история на страната от античността до наши дни.

Другият ще е Музеят на цивилизациите, посочи археологът. Освен за случилото се в Египет през последните години, в лекцията си той говори още за пирамидите, мумиите, търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Захаи Хауас е у нас по повод 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Египет.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1548 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.11 | 23:14

3
Моите уважения към д-р Хауаз, но в случая плещи глупости. Бил съм в археологическия музей в Кайро преди 2011. Рядко може да се види такава мизерия! Направо е нереално! Артефакти за милиарди разположени зад прашасали витринки означени с листове от тетрадки вместо с табелки. За да си съхрани богатствата Египет най-добре да ги дари на Европа.
гошо

2016.02.10 | 12:44

2
Верваме ти,египетски палячо.

2016.02.10 | 10:02

1
ЕГИПЕТ МОЖЕ ДА НЕ Е ТОЛКОВА ОПАСЕН, КОЛКОТО ТУРЦИЯ, НО НИКОЯ ИСЛЯМСКА СТРАНА НЕ Е СЪВСЕМ БЕЗОПАСНА

Добави коментар

Водещи новини