Петър Димитров: Въглеродният диоксид под земята ще стане минно поле

  • 17 ноември 2011 10:17

  • 1190
  • 0
Петър Димитров: Въглеродният диоксид под земята ще стане минно поле
©

Експертите твърдят, че до 40% от произведената електроенергия ще отива за съхраняване и улавяне на въглеродния диоксид и това е пилеене на средства.

Това каза на дискусията за Законопроекта за съхранение на въглероден диоксид в земните недра Петър Димитров, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България. При едно земетресение, може да се случи непоправимото, посочи Петър Димитров. „България е гранична държава, България, за разлика от Германия, спокойно може да си внася електроенергия от Турция, Украйна и Русия. На Турция, Украйна и Русия няма да плащаме за улавяне на въглероден диоксид”, допълни Димитров.


Съхраняването на огромните количества въглероден диоксид под земята на България ще се превърне в минно поле, смята Димитров. В нито един момент не знаете какво ще се случи. Ако съхраняваме целия си въглероден диоксид, това ежегодно ще струва на България 2 милиарда евро, допълни той.


Според него е по-добре да се развива атомна и зелена енергия, отколкото да зареждаме недрата на България с отрова.
Всичко, което е свързано със запечатването, контрола – кой ще го прави – негово величество данъкоплатецът. Това е технология, която е скъпа за всички в света – за България тя е невъзможна.


Вчера вървя протестът за шистовия газ, другата седмица ще тръгнат протести за улавянето и съхранението на въглероден диоксид. Този закон е преждевременен. Подкрепям предложението на Еврокомисията и гласувам против приемането на такъв закон. Освен това, трябва да се направи синхронизация с други закони. Нямаме потенциал да развием тази технология. Големите държави, като Германия, които имат потенциал да развиват тази технология, виждате, че сами се отказват да го правят”, каза Петър Димитров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини