Светия Синод насрочи дата за Тържественото прославление на Богучарски архиепископ Серафим

  • 06 февруари 2016 10:50

  • 1440
  • 2
Светия Синод насрочи дата за Тържественото прославление на Богучарски архиепископ Серафим
© novini.bg

Тържественото прославление на новия светия - погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим /Соболев/ - ще се състои на 26 февруари, съобщават от Светия Синод.

Решението за тази дата е взето, след като на заседанието си вчера Светият Синод на БПЦ е изслушал доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква. Това е денят на кончината на светеца, който ще бъде и денят, в който ще се празнува паметта на Свети Серафим занапред.
Светият Синод на БПЦ ще отправи покана към Негово Светейшество Руския патриарх Кирил за участие в тържественото прославление на 26 февруари.
През XX век на Руската Православна Църква и на обгрижваните от нея народи било съдено да преминат през огнената пещ на тежки изпитания - революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения на вярата, екзекуции, затвори и заточения.
Немалко число наши съотечественици се оказали в емиграция или в изгнание. Сред много скръбни изпитания, далеч от родината, в атмосферата на непознати език и култура, често в труд и в преумора, те не били сломени от обстоятелствата на този век, но запазили православната вяра и верността към Светата Църква. За това немалко допринесли тези архипастири и пастири, които, оказали се заедно със своето паство в емиграция, със самоотвержено подвижническо служение поддържали вярващите, разделяйки с тях скърби и радости.
С особена почит в България се ползва Богучарският архиепископ Серафим, завършил своя житейски път през 1950 година в София. Отдал без остатък любящото си сърце на повереното му за обгрижване словесно стадо, още приживе той придобил мирен плод на праведност и бил обдарен с благодатни дарования.
Криптата на храма "Св. Николай" в София, където бил погребан архипастирът, станала място за поклонничество за множество жители на България и пристигащите от други страни, за хора от различни националности и възрасти. Несвършващият поток от нуждаещи се от помощ и утешение вече повече от 65 години приижда към гробницата на Владика Серафим. Множеството чудотворства, ставащи след отправени към него молитви, свидетелстват за това велико дръзновение, което той придобил, ходатайствайки за своето паство пред Божия Престол.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2016.02.06 | 19:23

1
ААХ - светата гейска смрад

2016.02.06 | 20:26

2
ух, още един сатанист, уф......

Добави коментар

Водещи новини