Египетският Индиана Джоунс идва за 90 години отношения с България

  • 03 февруари 2016 16:15

  • 2543
  • 2
Египетският Индиана Джоунс идва за 90 години отношения с България
©

Световноизвестният египтолог и изследовател на мумията на Тутанкамон д-р Захи Хауас пристига в София другата седмица, за да изнесе лекция на тема “Пирамиди, мумии и нови открития”. Новината бе потвърдена официално от египетското посолство в София. Д-р Хауас доби широка международна популярност след участието си в документалните поредици на “Дискавъри”, “Хистъри ченъл” и “Нешенъл джиографик”, свързани с историята на Древен Египет. Заради специфичната шапка и авантюристичния си дух Захи Хауас често е наричан египетския Индиана Джоунс.

Д-р Хауас се смята за откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии в Бахария. Освен това е ръководител на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон. През 2010 г. той обяви, че най-известният в света фараон вероятно е счупил крак, след което е получил инфекция, разболял се е от малария и това е причинило смъртта му. Макар и оспорвана от други учени версията на египетския Индиана Джоунс и до днес остава една от най-попуряните обяснения за края на Тутанкамон.

Визитата на д-р Хауас в София е част от поредицата събития, свързани с честването на 90 години от подписването на дипломатическите отношения между България и Египет. За рожден ден се смята датата 4 февруари, но честванията ще продължат през цялата година.

Последвайте канала на

2543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.02 | 00:05

2
Изключително "грамотно" заглавие - срам !

2016.04.02 | 00:05

1
Гледал съм го в много филми за египетското наследство, посредствен чиновник, не може да се мери дори с Божидар Димитров.

Добави коментар

Водещи новини