МРРБ отпуска 20 милиона лева за общини с големи проблеми във водоснабдяването (снимки)

  • 28 януари 2016 13:46

  • 1273
  • 1
МРРБ отпуска 20 милиона лева за общини с големи проблеми във водоснабдяването (снимки)
© Булфото(архив)

През тази година чрез републиканския бюджет МРРБ ще осигури 20 милиона лева за изпълнение на проекти на общини с големи проблеми във водоснабдяването, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. По думите й през следващите два месеца ще бъде разработена специална програма, в която ще бъдат фиксирани най-приоритетните дейности.

Във Варна днес министър Павлова откри рехабилитираната отсечка на водопровода, който обслужва два от кварталите на града. Директорът на "ВиК" Валентин Вълканов обясни, че подобен ремонт се прави за пръв път в страната, тъй като тръбите се намират под жп линията. Той уточни, че те са положени на дълбочина 6 метра, два от които под морското равнище. Рехабилитараната отсечка е с дължина 150 метра. Проектът е на стойност 2,3 милиона лева, осигурени от МРРБ.

Министерството ще осигури още 3,4 милиона лева, за да бъде приключен окончателно проектът и да се гарантира водоснадбяването на двата квартала с чиста питейна вода, допълни Павлова. Тя уточни, че този проект е пример какви дейности ще финансира МРРБ с 20-те милиона лева до края на годината.

Павлова посочи още, че реформата във водния сектор в страната ще приключи до средата на годината. По думите й до края на март ще бъдат подписани първите договори с тези области, които отговарят на изискването на ЕК за получаване на европейско финансиране. Министърът посочи, че Варненският регион е бил много активен и вече е обособена окрупнена територия, с избран оператор. Предстои да бъде изработено и регионалното прединвестиционно проучване, което е задължително условие, за да се кандидатства по новата оперативна програма "Околна среда". Павлова уточни, че толкова напреднали в реформата са още 15 области в страната. По думите й само четири региона все още не са преминали през окрупняване.

През тази година с целево финансиране от бюджета може да започне ремонтът на Аспаруховия мост във Варна, допълни министърът. Само за първата фаза от проекта са необходими около 3 милиона лева. Според Павлова на пари от бюджета ще се разчита и за ремонти по пътната инфраструктура в цялата страна, като акцентът ще падне върху тунелите и виадуктите.

В рамките на оперативната програма "Региона в растеж" МРРБ ще подкрепи реформата в професионалното образование в страната, каза още Павлова. За този тип училища ще бъдат осигурени над 130 милиона лева, които ще бъдат инвестирани освен в ремонти на сградите и подобряване на енергийната им ефективност, и в изграждането на лаборатории за практически занимания на учениците.

Министърът каза още, че със средства от оперативната програма ще бъде създаден национален фонд "Туристическа инфраструктура". Очаква се той да стартира с капитал от 200 милиона лева. Павлова посочи, че фондът ще работи аналогично на програма "Джесика".

Последвайте канала на

1273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.01.28 | 15:40

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини