Образователната комисия "Фулбрайт" вече има офис в София

  • 26 януари 2016 09:20

  • 1585
  • 3
Образователната комисия "Фулбрайт" вече има офис в София
© МОН

Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ ще има свое помещение в София, съобщиха от Министерството на образованието.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев подписа договор за предоставяне от ведомството му на помещение на бул. „Витоша“ № 12. Договорът за предоставяне на офиса бе връчен от заместник-министър Костадин Костадинов на Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От 29 януари 2016 г. започва серия информационни дни на Комисия „Фулбрайт“ за възможностите за предоставяне на стипендии за български граждани за научни специализации в САЩ.

Програмата е основана през 1946 година от американския сенатор Джеймс Уилям Фулбрайт. По програма „Фулбрайт“ американци могат да пътуват в чужбина и граждани на други държави могат да бъдат приети в САЩ, за да учат, провеждат изследвания или упражняват талантите си. От 2004 г. българското правителство започна да осигурява част от финансовите средства на Българско-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

До тогава парите идваха изцяло от американския Конгрес, който от 1993 г. до 2003 г. включително е инвестирал в България около 11 млн. долара. Част от средствата бяха от собствени приходи на комисията в нашата страна, получени срещу предоставени образователни услуги - езикови курсове и тестове.

Българското участие се изразяваше в непарична подкрепа, например в безвъзмездно предоставяне на помещения. Финансовите ангажименти на българското правителство са записани в сключеното неотдавна българско-американско споразумение за продължаване дейността на „Фулбрайт“.

Подписването на нов документ стана след като изтече десетгодишният срок на първото споразумение. Сключеното през 2004 година споразумение е безсрочно. Освен участие на българската държава документът предвижда още сериозни финансови облекчения за „Фулбрайт“. Дейността на комисията ще бъде освободена от мита, корпоративен данък и ДДС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1585 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Attention:

2016.02.14 | 22:16

3
This grandfather is a fake professor.
Hi

2016.02.13 | 10:13

2
do not like
CIA TURSI KADRI

2016.01.26 | 10:12

1
FULLL SHITTT PROGRAMA SENDOV OBRATNO V U4ILISHTATA SMIRNENSKI VAPZARO OBRATNO BOJOOO I TI LI SE PRODADE NA ENI4ARITE

Добави коментар

Водещи новини