15 000 т. стари боеприпаси залежават в погребите

  • 15 ноември 2011 20:29

  • 2305
  • 0
15 000 т. стари боеприпаси залежават в погребите
©

Около 15 000 тона излишни боеприпаси чакат за утилизация в армейски складове, пари за унищожаването им обаче няма.

Миналата година правителството отпусна 1,3 млн. лв., които още не са усвоени. Причината е в отмяната на приключил конкурс в края на 2010 г. Същата съдба грози и завършилия преди седмици нов търг на Министерството на отбраната. Според висш военен поводът е изненадващо искане на фирма ЕМКО ЕООД да купи над 700 т от определените за утилизация снаряди. Именно ЕМКО е дружеството, чиито оръжейни складове край Севлиево гръмнаха миналата събота.

След лятото на 2008 г., когато се взривиха складовете край Челопечене, МС отпусна 30 млн. лв., с които бяха унищожени 2/3 от натрупаните 40 000 тона опасни муниции. Заради съкращенията в армията обаче всяка година за утилизация се заделят по 2000-3000 т, твърди оръжейник. По думите му, ако системно не се отпускат средства, складовете отново ще се напълнят със стари боеприпаси.

Според експерти в момента има 3 вида оръжейни складове. Най-многобройните са собственост на армията. На второ място са складовете на фирмите за промишлени взривове. И на трето - погребите за муниции на частни дружества, пише "24 часа".

Броят на армейските складове е класифицирана информация. 25 от тях отдавна са изпразнени и са подготвени за продажба, но заради кризата няма интерес, обяви министърът на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март. Има интерес, но повечето складови бази не разполагат с необходимите документи, контрираха бизнесмени. Документите са готови, но не ги вадим, защото веднага трябва да почнем да плащаме данъци, поясни Августина Цветкова, зам-.военен министър.

6 частни фирми са купили оръжейни складове от армията и съхраняват в тях нарочени за утилизация или реновиране боеприпаси, съобщи човек от бранша. Това са “Видекс”, “Дунарит”, “Берета трейдинг”, “Арсенал”, ЕМКО и “Максам”. Последната фирма е испанска с изпълнителен директор Хосе Галистео.

Някои фирми обаче предпочитат да ползват държавните складове години наред, без да плащат, потвърди Валентин Радев, зам.-министър на отбраната.

По негова инициатива към договорите с тези дружества бил добавен анекс, който ги задължавал да плащат наем, равен на 10% от стойността на съхраняваното имущество.

Пробойните в сигурността на частните оръжейни складове идват от слабости в охраната, заяви Радев, който е оръжеен специалист.

Супермодерна техника за промишлено взривяване са купили фирмите, които се занимават със строителство на пътища, съобщи още оръжейник.

Шашките с експлозив отдавна са останали в историята. Съставките на взривовете се пазят отделно и напълно безопасно. Опасната смес се образува секунди преди взрива. Това става с помощта на специална машина, която подава съставките във вече изкопаните в скалата дупки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини