Манолова ще иска от държавата да финансира издръжката на бездомни, болни и самотно живеещи хора

  • 20 януари 2016 16:34

  • 1886
  • 7
Манолова ще иска от държавата да финансира издръжката на бездомни, болни и самотно живеещи хора
© Булфото (архив)

Приемна в Кюстендил организира днес националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Тя участва и в среща с 11 директори на заведения, работещи в сферата на предлагането на социални услуги в областта. Манолова посети и Център за настаняване от семеен тип в града, предаде БТА.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посочи, че е в Кюстендил и във връзка с приоритетите, които си е очертала за настоящата година - монополите и битката на гражданите, децата в институциите, самотните деца, тези в риск и темата със социално-изключените и застрашените от това хора.
Най-големият проблем в цялата страна е този с "невидимите хора" - това са бездомните, самотните, болни хора. В Кюстендил работи домашен социален патронаж, който с помощта на общината предоставя услуги едва на 450 души, посочи омбудсманът.

"Държавата отсъства. Ангажирам се да направя съответните постъпки такъв вид дейност да бъде финансирана от държавата и да се включи в т. нар. делегирани дейности, каза Манолова. Тя уточни, че в област Кюстендил няма кризисен център или дом за временно настаняване на хора, които нямат покрив над главата си. "Според официалната статистика, бездомни хора в областта няма. Единствената община, която е посочила, че има двама души без дом е община Кочериново", каза още Манолова. Тя допълни, че това е положението в цялата страна и уточни, че според официалната статистика бездомните са около 1-2 процента, но според изследвания на европейски организации, действителният брой на бездомните в България е 6,8 процента, или близо 500 хиляди души. Оказва се, че голяма част от тези хора са образовани, специалисти и по някаква причина са попаднали на улицата, разказа Манолова.

Омбудсманът уточни, че е същият и проблемът с липсата на центрове за хора, пострадали от домашно насилие, а според нея такива центрове трябва да има във всеки областен град в страната. Манолова каза още, че от институцията, която представлява започват проверки на домовете за деца, лишени от родителски грижи, от която ще бъда подготвен специален доклад. Такъв ще бъде разработен и по темата със "социално изключените", след което институцията ще излезе с конкретни предложения на държавата.

Манолова посочи, че е поела конкретни ангажименти във връзка с осигуряването на устойчивост на социалното заведение в Кюстендил, което днес посети и посочи, че често след приключването на определен проект, услугите, предоставяни на уязвимите групи остават "да висят". Манолова допълни, че ще отправи предложение към социалното министерство предоставянето на тези услуги да продължи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1886 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.01.21 | 12:29

7
Госпожо Манолова. Как така?. Това не е по евроатлантически. А, от къде пари после за магистрали и за други присвоявания ?
...

2016.01.21 | 12:28

5
Няма такова нещо като "пари от държавата". Парите или са взети от джоба другите (продуктивните), или са заеми (иначе казано взети от следващото поколение) или са следствие на инфлация (най-просто казано), или с други думи обезценяване на парите на всички.

2016.01.21 | 12:28

6
21 милиарда са от нашия джоб ! Нека има социална справедливост !
една

2016.01.21 | 12:28

4
Наистина трябва да се помисли за тези хора. Започнах да харесвам Мая Манолова.
ВАЖНО!

2016.01.21 | 12:28

3
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
ciganska imperiya i turska osmanska imperiya ot or

2016.01.21 | 12:28

2
bravo manolova trabva da prezident na bilgariya i mikov premiyer na bilgariya dolu gerbbbbbbbbbbbbbbbb kazax mafiyaaaaaaaa
ROS

2016.01.21 | 12:28

1
Drugarko Manolova iskame da vidim kakvo//deistvitelno// schte napravite za horata.Do momenta imate tri plius po schestobalnata sistema/koeto ne e nikak malko/.

Добави коментар

Водещи новини