Мъж от Сливен си купи филе с игла в него

  • 19 януари 2016 09:21

  • 2782
  • 1
Мъж от Сливен си купи филе с игла в него
©

Игла в парче вакуумирано филе намери мъж от Сливен. Живко Желев купил продукта от кварталния магазин за своята бременна дъщеря.

"Аз се питах откъде е тази игла и веднага се обърнах към Агенцията по храните, казаха ми, че е попаднала при поставяне на някакви добавки, които са към флейката, но такива прибавки днес излезе от производителя, че няма поставени", обясни мъжъ пред БТВ.

Фирмата, за която мъжът говори, всъщност не била производител. Тя купувала готови разфасовки и ги опушвала, след което ги препродава на складове на едро. От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници. Фирмата, чието име е написано на етикета, е шестият поред, затова нейният собственик отказва да поеме отговорност. „Аз не се чувствам нито виновен, нито иглата съм я поставил аз. Откъде е дошла тази игла, не мога да ви кажа”, посочи собственикът на фирмата Иван Воденичаров.

„Месото тръгва от някоя ферма, в която може да са инжектирали, после в кланицата, после в месопреработвателното предприятие, където се транжира, и месото е внос от Франция”, обясни той. Желев обаче е категоричен, че иглата не може да идва от Франция. „Тази спринцовка е от машина, която поставя желирана вода. Месото е инжектирано с желирана вода с цел покачване на килограмите”, убеден е той.

Оказва се, че флейката е опакована в самия магазин. Управителят на търговската верига, от която е купен продуктът, не е в града.

"Има за криминалистика лаборатория в София, ако трябва, ще я дам на прокурора да се види откъде е попаднала тази игла. Аз не искам българите да се тровят", категоричен е Живко.

Мъжът е решен да мине през всички инстанции, за да търси правата си и да разбере откъде е дошла иглата. Казва, че го прави и заради внучката си, която се е родила.

Иглата най-вероятно е от машина, която е инжектирала разтвор в месото, каза пред БТВ Илонка Аврамова, предсeдател на Асоциацията на месопрeработвателите. Във варено-пушеното месо се инжектира саламура, която го овкусява, окрехкотява и го прави готово за консумация след термичната обработка, разясни тя.

По думите й това не е вредно. "Целта е да може да се яде. Месото принципно е безвкусно и ако се опуши, без да е киснато в саламура или инжектирано, ще стане сиво и жилаво", посочи Аврамова. "Всички манипулации, които се правят в месопреработвателните цехове, са разрешени и безвредни", категорична беше тя.

Потребителите са защитени, дотолкова доколкото има Агенция по безопасност на храните, която ни контролира и не на последно място Асоциацията на потребителите, която също зорко ни наблюдава, изтъкна още Аврамова. Някои хора четат много внимателно какво пише на етикетите, особено майките с деца, други са по-небрежни и се доверяват на това, че контролният орган е минал преди това и е проверил всичко.

Контролният орган обаче не може да стои на всяка врата, посочи председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той изтъкна, че често при тях постъпват сигнали за развалена храна в топлите витрини на магазините. Сигналите стигат до нас, защото вместо да им се извини, търговецът се кара и напъжда клиентите, обясни Николов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
34

2016.01.19 | 14:18

1
Голям праЗ

Добави коментар

Водещи новини