Работят по две версии за взрива на газопровода

  • 15 ноември 2011 11:42

  • 749
  • 0
Работят по две версии за взрива на газопровода
©

Две са основните версии, по които се работи в Регионалния отдел „Инспекция за държавен технически надзор” в Пловдив за причините за взрива на газопровода край Стряма, при който загинаха двама работника.

Това съобщи Димитър Вълканов, началник на отдела в Пловдив, предаде Радио "Фокус".

Едната е неправилно закрепен капак на тази пускова камера, която се е взривила, тоест неправилен монтаж на капака. Тъй като се е видяло, че има две скъсани шпилки на капака, втората предполагаема версия е или производствено, или технологично некачествено оборудване, каза Вълканов.

Инспекцията обследва аварията на съоръженията с повишена опасност, за да се установят причините и това, което се е случило. От Инспекцията за държавен технически надзор ще излязат с акт за авария с причините до 10 дена, каза Вълканов. По думите му такива инциденти се обследват подробно и не се бърза. По отношение на санкциите, засега не са забелязани нарушения, свързани с човешка намеса, за да бъде той санкциониран, каза Вълканов.

МВР са събрали детайлите, ще се правят обследвания на материалите. Вълканов добави, че в екшън плана на Инспекцията се предвижда в началото на следващата година да се направи обстойна проверка на съоръженията на Булгартрансгаз и на материалите, както и на документацията им. Конкретно тези пускови камери, които са използвани при Стряма са българско производство. По информация на Булгартрансгаз в момента няма изтичане на газ, но за повече информация за мерките, които са предприели от фирмата търсете тях, каза Димитър Вълканов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
749 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини