Шефът с право да ни чете скайпа

  • 15 януари 2016 06:22

  • 2104
  • 0
Шефът с право да ни чете скайпа
© Getty Images/Guliver

Работодателите могат да четат личните съобщения на служителите си, когато са изпратени през чат програми и електронна поща в работно време. Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Решението е взето по конкретен казус за фирма, която е чела съобщенията на свой работник изпратени през Yahoo Messenger в работно време.

Въпреки че според съдиите служителят е нарушил правилата на фирмата, а неговият работодател е имал правото да провери дали си е свършил работата, ЕСПЧ определя, че нерегламентираното подслушване и следене не би било приемливо, и посочват в решението си, че трябва да бъдат изготвени политики, които ясно да определят какви данни може да събира даден работодател и как.

Решението на съдиите е произнесено във вторник. То обвързва правно всички страни, които са ратифицирали Европейската конвенция за правата на човека. В това число влиза и България. Според конституцията на страната ни обаче "свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени", обясниха юристи. Изключение от това правило в България се допуска само след решение на съд когато това се налага за разкриване на тежки престъпления.

Конкретният случай е на служител, румънски инженер, който се обърнал към ЕСПЧ да постанови дали неговият работодател е нарушил правото му на поверителна кореспонденция, когато той се добрал до нея и впоследствие го уволнил. Казусът се разиграва през 2007 г.

Неговият работодател открил, че той е използвал Yahoo Messenger за лични контакти както и за професионални. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са определили, че работодателят не е влязъл в нарушение. ЕСПЧ е отхвърлил искането на мъжа, посочвайки, че „не е неприемливо, че даден работодател би желал да се увери, че служителите вършат професионалните си задължения в работно време”. Според съдиите работодателят е действал в рамките на своите дисциплинарни правомощия.

Последвайте канала на

2104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини