500 души атакуват Черни връх в събота

  • 12 януари 2016 08:21

  • 675
  • 0
500 души атакуват Черни връх в събота
© Getty Images

Най-малко 500 души ще атакуват Черни връх в събота в исторически поход в чест на писателя Алеко Константинов. Инициативата, чрез която се почита Щастливеца, събира между 300 и 500 души всяка година. Близо 500 души вече са заявили участие на фейсбук страницата „По стъпките на Алеко”, пише „Телеграф”.

Масовият поход се организира в чест на 153 години от рождението на писателя за трета поредна година от сдружение „Българска история”. Рождената дата на основоположника на туристическото движение у нас Алеко е три дни по-рано – на 13 януари. Походът е направен в почивен ден, за да могат повече българи да се включат в него.

Желаещите да се включат в историческото изкачване трябва да са добре екипирани и да не подценяват планината, нито да надценяват собствените си сили. Важно е да носят вода и храна. „Към края на седмицата очакваме застудяване, но отсега изглежда, че в събота временно ще бъде без валежи. В петък и неделя ще се сипе сняг. Температурите на около 1500 метра ще бъдат между минус 6 и минус 4 градуса. Вятър ще има по откритата част на планината”, коментираха синоптиците на БАН.

„Очакванията са времето тази година да не е чак толкова благоприятно, но се надяваме това да не спре хората”, отбелязва Марио Мишев от „Българска история”.

Сборният пункт за мераклиите да изкачат най-високата точка на Витоша е на лифт „Драгалевци”, докъдето може да се стигне и с градски транспорт, с автобус 93. Часът на тръгване е 8.15 часа. При нормално темпо Черни връх може да се покори за около 4-5 часа.

На похода идват и много възрастни хора. Те могат да хванат лифта от Голи връх – от 1900 метра надморска височина, да поемат към Черни връх, за да го изкачат до два часа и половина. Заради инициативата работното време на лифта ще бъде удължено с два часа, а сутринта ще има допълнителни автобуси по линия 93.

Последвайте канала на

Novini.bg
675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини