С участието на 12 групи на 10 януари ще се състои тазгодишният кукерски фестивал в Благоевград

  • 08 януари 2016 16:27

  • 1180
  • 0
С участието на 12 групи на 10 януари ще се състои тазгодишният кукерски фестивал в Благоевград
© Булфото (архив)

С участието на 12 групи на 10 януари, неделя, ще се състои тазгодишният общински кукерски фестивал в Благоевград, съобщиха организаторите на зрелищния маскарад, който привлича по традиция хиляди участници и публика.

Групите ще се съберат в 10.00 часа в района на жп гарата в Благоевград. След това шествието ще тръгне по бул. "Св. Св. Кирил и Методий" и в 11.00 часа първата група ще се представи пред журито от специалисти, което ще оценява изявите на участниците в маскарада. Времето за представяне на всяка от групите според регламента е 15 минути и се очаква последната да дефилира около 14 часа, след което ще се състои награждаването.

Ще бъдат отличени най-добрите групи и индивидуални участници в категориите "Придържане към традициите", "Масовост", "Иновации", "Най-добра маска и костюм", "Артистичност", "Най-добра композиция", "Най-добра мечкарска група", "Най-артистични старци", "Най-колоритна младоженска двойка", "Най-добър бабугер", "Най-добра танцова група", "Най-добра маска - пародия" и "Най-атрактивен образ на дявола". Жребият за поредността на представянето на групите вече е изтеглен.

Жителите и гостите на Благоевград ще могат да видят традиционни ритуали и персонажи, сред които поп, булка, мечка, бабугери и много други герои от народния бит и обредност. За първи път по време на тазгодишния фестивал ще се организира и занаятчийско изложение-базар. Майстори ще разположат шатри около сцената и ще демонстрират как се изработват ръчно изделия, характерни за кукерските костюми, игри и обичаи.

Последвайте канала на

1180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини