Наказват свещеник, избран за общински съветник

  • 14 ноември 2011 14:10

  • 1310
  • 0
Наказват свещеник, избран за общински съветник
©

Епархийският съвет във Видин обсъжда наказание за свещеник Евгени Иванов от Берковица, който участва в изборите и дори стана общински съветник.

"Светият синод забрани духовни лица да участват в политическите борби и изборите, но отец Евгени не се съобрази с това!", заяви архимандрит Поликарп от митрополията във Видин.

Отец Евгени е лидер на СДС в града под връх Ком, а в миналия мандат бе дори и председател на общинския съвет. Още тогава миряни сезираха митрополията за партийната дейност на свещеника и духовните началници му наложиха забрана за епархийско служене. Отецът обаче продължи да извършва служби и въпреки забраната на Светия синод се кандидатира за общински съветник през октомври, пише "Труд".

СДС събра 539 гласа в Берковица и синият свещеник стана местен депутат. Преди дни Епархийският съвет във Видин отстранил от председателското място на храма "Рождество Богородично" в Берковица бащата на отец Евгени отец Георги, който също се занимава с политика.

Казусът със свещеника-лидер на СДС обаче ще се обсъжда през декември."Вероятно ще се стигне до пълна забрана за свещенослужене - т.нар. аргос!", каза отец Поликарп."Не желая да коментирам нищо! Оставете ме на мира!", заяви отец Евгени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини