Открихме център на Обединените сили за противодействие на трафика на наркотици

  • 07 януари 2016 12:13

  • 1669
  • 0
Открихме център на Обединените сили за противодействие на трафика на наркотици
© Булфото

Днес в София официално се откри новата сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците. На събитието присъства министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., и. д. посланик на САЩ Нейно превъзходителство Мартина Стронг, Кайл Уилямсън, регионален представител на ДЕА за Средния Изток и Балканите, както и всички началници на служби, предаде репортер на Новини.бг.

"Този център е резултат от 20-годишно сътрудничество на ДЕА с българската ГДБОП. Така на едно място ще бъдат събрани всички разследващи, които се борят с наркоразпространието и наркотрафика", заяви Уилямсън. Досега връзката между ГДБОП и ДЕА се е осъществявал през центъра на щатската организация в Истанбул.

Вицепремиерът Бъчварова подчерта, че е изключително радостна от това събитие, защото това е едно ново начало и важен символ за изключително доброто партньорство между службите на България и САЩ. През последните години имаме заловени хиляди килограми наркотични вещества, подчерта Бъчварова. Това е едно много добро начало за постигане на още по-добри резултати.
Беше отслужен водосвет на новата сграда.

Благодарение на помощта на САЩ МВР провежда целенасочена политика към задълбочаване и укрепване на сътрудничеството с американските правоохранителни агенции в борбата срещу разпространение на наркотици. Това каза директорът на ГД “Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов по време на откриването на сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците.

Той подчерта, че ГДБОП се отвърждава в борбата си срещу наркотрафика. Един от основните ни партньори е ДЕА. Това сътрудничество има дълбоки връзки. От думите му стана ясно, че най-близкият офис на ДЕА досега е бил базиран в Турция.

Тази сграда е част от съвместните усилия на правоохранителните органи за противодействие на трафика на наркотици. "Меморандумът за подобряване на материалните условия за работа подписан през 2012 г. между САЩ и България между двете правителства финализира инвестицията в сградата, която е построена на площ от 1139 кв. км", обясни Спиридонов. Той допълни, че сградата струва около 2 млн. долара.

Той коментира, благодарение на сътрудничеството между службите е пресечена дейността на престъпни групи включително и на такива за изпиране на пари. По думите му, заради доброто сътрудничество между държавите ДЕА е открила офис през 2012 г. в България. "В рамките на сътрудничеството между двете страни от страна на ДЕА са организирани и финансирани курсове и обучения за служители на МВР", припомни Спиридонов.

Спиридонов кувери, че сътрудничестото между агенциите ще продължи и занапред.

Министър Бъчварова увери, че се работи по въоръжените грабежи в София, те са доста притеснителни. "По всички конкретни случаи се работи и на този етап няма възможност да се даде допълнителна информация". По думите й, се работи с повишено внимание по тези случаи. "Те са доста притеснителни", коментира тя. Следим събитията в Германия. Взели сме всички мерки, за да предотвратим подобни инциденти, но ако се случат и у нас, сме готови да реагираме, увери тя.

Министърът на вътрешните работи коментира и позволяването на дарения в МВР. Тя посочи, че тази тема е останала чувствителна за българското общество, но обясни, че е останала изненадана от повдигането на въпроса, защото той е изяснен с приетия миналата година Закон за МВР. „В резултат на това министърът е длъжен да издаде разпореждане за правилата, по които да се осъществява тази дейност и пет месеца и половина по-късно такава заповед има", каза Бъчварова като обясни, че в заповедта по много строг ред и по начин, който гарантира контрола са определени правилата за получаване на дарение.

"Изключени са дарения от частни фирми и лица. В закона се допускат международните дарения и такива от държавни предприятия и структури. Публичният регистър на даренията е много добра гаранция, че с тях не би могло да се спекулира. Там могат да се погледнат отделните суми и да се види, че те не са големи", подчерта тя. По думите ѝ даренията, които са били предоставени, са за органите на МВР по места, които нямат възможност бързо да закупят техниката.

"Основната сума от 2 400 000 лева са от международни дарения. Част от тях са от сумите, с които е била доокомплектована тази сграда", заяви тя. Според вицепремиера е допустимо при определения ред да се прехвърлят пари от други държавни ведомства към МВР. "Има различни форми на финансиране на държавни структури, някои от тях включват и дарения. Въпрос на политика е дали тази форма ще бъде допусната в МВР", коментира тя.

"Има много стриктен контрол на няколко места, за да не допуснем даренията да се превърне в скрита форма на давление", категорична бе тя.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини