Добърско чества своя празник

  • 06 януари 2016 16:30

  • 1162
  • 0
Добърско чества своя празник
© Булфото

Жителите на Добърско честваха днес празника на своето село, съобщиха от пресцентъра на община Разлог, като обясниха, че Йордановден или Водици е празник и на село Добърско, и вече над 20 години местните хора отбелязват този ден с тържества и традиционното хвърляне на кръста.

Сутринта на Водици ергените правят бент на реката в селото, където се хвърля Богоявленският кръст. Във ваденето на Светия кръст от водата в миналото са участвали само ергени, но в наши дни в ритуала могат да се включат всички желаещи мъже, обясниха от общината.

Днес, за трета поредна година, 21-годишният Марин Папев извади кръста в Добърско. Младежът е сезонен работник в Англия, но се връща винаги за празниците при близки и роднини в родното си място.

Сред гостите на Добърско в празничния ден бяха заместник-кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов, председателят на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова-Тасева, кметове на населени места в общината.

Освен прочутата певческа група на "Добърските баби", която се слави като живия символ на селото, в празничната програма участваха и други фолклорни изпълнители, танцови и певчески състави.

Село Добърско е най-старото в община Разлог и се утвърждава през последните години като атрактивна туристическа дестинация. Местните хора са успели да съхранят вековните си традиции, обичаи, автентичен фолклор и характерни за района старинни занаяти. Жителите на Добърско се гордеят и с четиривековния храм "Св. Св. Теодор Стирон и Теодор Стратилат", построен през 1614 г., който е сред най-големите забележителности не само в района. Той е обявен за паметник на културата с национално значение и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Последвайте канала на

1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини