Търсят пари за укрепване на Аладжа манастир

  • 05 януари 2016 09:17

  • 1126
  • 0
Търсят пари за укрепване на Аладжа манастир
©

Най-известният скален манастир край морето се нуждае от спешен ремонт, за да може да приема посетители през туристическия сезон за 2016 година. Необходими са близо половин милион лева за цялостна консервация на катакомбите и Аладжа манастир, каквато не е правена от 60-те години на миналия век, пише "Труд", цитирайки уредника Валери Кинов.

През 2015 година е имало три срутвания, като при последното откъртен камък по чудо не се е стоварил върху семейство по време на разходката им в скалната обител. Държавата прехвърля собствеността на няколко културно-исторически паметници от министерството на културата към община Варна, между които и Аладжата.

По този начин Археологическият музей във Варна, който стопанисва скалния манастир, ще може да кандидатства по международните програми. Във ведомството на Вежди Рашидов има готов проект за обителта на стойност 1.5 млн.евро, от които 250 хиляди евро са за укрепване и консервация. "Тези дни има и международен одит на проектите, а и траншът по т.н. "Норвежка програма" е затворен. Но ще има шанс за кандидатстване по други международни програми, след като се приключи с процедурата по прехвърляне на собствеността на община Варна", смята Валери Кинов.

Аладжа манастир се посещава годишно от близо 60 000 туристи - деца, възрастни, българи и чужденци. Една от големите атракции е уникалният аудио-визуален спектакъл "Легендите на Аладжа манастир", който разказва и най-интересната от тях за покровителя на монашеската обител - Рим папа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини