Приключиха дейностите по проекта за водния цикъл в Исперих

  • 29 декември 2015 09:51

  • 747
  • 0
Приключиха дейностите по проекта за водния цикъл в Исперих
© Novini.bg

Дейностите по проекта на Община Исперих за интегрирания воден цикъл приключиха, съобщи секретарят на общинската администрация Севим Адем. Предоставената безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Околна среда" е 48 190 848,00 лева. Договорът за финансиране бе подписан през 2012 г., но поради обжалвания на обществените поръчки проектът бе разделен на два етапа.

Първият от тях започна през юли 2013 г., а вторият - през ноември 2014-а, а същинските строителни дейности след проектирането и инженеринга - през юни 2015 година. В изпълнение на проекта е разширена и реконструирана пречиствателната станция за отпадъчни води, като е изградено биологично стъпало. Поетапно са извършени изграждане и рехабилитация на канализационна мрежа с обща дължина 46,88 км. Изградена е водопроводна мрежа с дължина 15,94 км.

С предвидените инвестиционни мерки е постигнато намаляване на загубите на питейна вода до 41,2 на сто, при ниво до момента 58 процента. С изпълнението на втория етап от водния цикъл присъединеността на населението към канализационната мрежа се е увеличило с 8822 жители - 74,82 на сто.

Подобрено е качеството на водоподаването на 3713 жители.

Гаранционният срок на строителните дейности е осем години. С реализацията на проекта се осъществява дългосрочната политика на общината за изграждане на цялостен воден цикъл на града. Гражданите на Исперих минаха през доста перипетии и неприятности заради разкопаването на улиците и удължаването на сроковете поради обжалванията, но резултатът вече е налице, обобщи Севим Адем.

Предстои оформянето на документацията и отчитането на проекта, като крайният срок за това е март 2016 година.

Последвайте канала на

Нора Виткова
747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини