Майката на Владислава зарязала и друго свое дете

  • 21 декември 2015 07:49

  • 7976
  • 5
Майката на Владислава зарязала и друго свое дете
©

Преди дни майка изостави 11-месечното си бебе. Това дейстиве предизвика бурно възмущение на хората. Малко по-късно стана ясно, че товане е първият случай, в който Лилия Делева оставя рожбата си – месец след раждането на детенцето, то отново е било в приемно семейство.

Майката на бебето Владислава е постъпвала по друг начин и с друго свое дете. Това стана ясно от думите на Георги Георгиев – втория съпруг на Лилия Сашева, от когото тя има 9-годишен син. И трите деца на Лилия са от трима различни бащи. С Георгиев тя живяла в Испания, където той работел като международен шофьор.

„Не работи, мързи я, лъже и краде”, каза той по адрес на бившата си. Той разказа, че там успял да й намери работа, но на Лилия не й се работело. По думите му и социалните работници имат вина, след като са върнали детето й. „Тя си остави детето. Всичко е документирано в полицията в Испания и България”, посочи Георгиев. Той каза още, че поискал от Лилия да му подпише пълномощно, за да гледа той сина им, но тя отказала.

„Къде е била, когато за втори път й дават детето”, попита Георгиев и настоя за отговор от социалните службите. Малката Владислава също е изоставена за втори път. Тя е била в приемно семейство, но е била върната на майка си.

Надя Танева, директор на Социално подпомагане - Пловдив коментира казуса така: "При нас не е постъпвала такава информация. Малката е изоставена за втори път. Нашата служба не е работила с нея, тъй като тя не е живяла на територията на Пловдив. За да се стигне до решението да се върне детето при Лилия се минава през много стъпки. Детето е върнато на майката, защото тя е живеела с бащата на детето, полагани са адекватни грижи и са живели в добри условия"

Информацията за другите две деца е постъпила при нас от социални доклади. Двете деца са гледани добре, те посещават редовно училище, живеят в добри условия, гледани са добре. Те не са изоставени от майката".

По думите й, това, че децата се гледали от бабата, не означава, че те били изоставени. Танева увери, че службата е загрижена и за трите деца. Предстоят разговори с Георги Георгиев. Накрая тя посочи, че тази ситуация рефлектира върху другите й деца, нека да сме по-щадящи към децата, призова тя. Социалните служби работят с децата, работи и психолог с тях.

Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа също коментира казуса. "Не бива да демонизираме майката, но това което се случва е много тревожно. Социалните служби ни тревожат с действията си да връщат деца в родните им семейства, без да е ясно тези родители могат ли да се грижат за тях. По наша информация реинтеграцията се е случила за дни. Никой не знае какви са мотивите, но нас ни тревожи, че не е проучена добре мрежата около тази майка. За да се стигне до там майката да изостави детето си, значи нещо се е пропукало".

"Тревожен е фактът, че майката, която е имала контакт със социалните служби, не ги е потърсила. Детето трябва да остане в приемно семейство и в сигурна среда, докато майката не си стъпи на краката"

Лилия отказа коментар, тя се заключи в дома си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7976 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.12.23 | 06:41

2
Хляб за детето няма, но за русото се изрусила за да хваща повече окото. Този м_ърша е позор за българската нация. Това е долен м_индилски отпадък.
Ani

2015.12.23 | 06:41

5
DA i v reportaja za neia po nova,izvadi telefon za 500lv.
1

2015.12.23 | 06:41

4
Тия от социалните са пълни некадърници, връщат децата при биологичните им родители, които в повечето случаи са неудачници, алкохолици и др. без нужния родителски истински капацитет! Връщат ги и толкова, пък децата ... какво от това важното е че са реинтегрирани и работата е отчетена!
gost

2015.12.23 | 06:41

3
Kato i vidiah samo fizionomiiata mi e dostata4no za da kaja,4e tova e neadekvatna jena-garanciia,4e e alkoholi4ka izavisima ot narkoticite.
Айше

2015.12.23 | 06:40

1
Курва смотана!

Добави коментар

Водещи новини