Нона Караджова: Туристите пречат на екобаланса на Рилските езера

  • 11 ноември 2011 17:02

  • 1117
  • 1
Нона Караджова: Туристите пречат на екобаланса на Рилските езера
©

Мерки за опазване на района на 7-те Рилски езера набелязаха по време на работна среща на министърът на околната среда и водите Нона Караджова и представители на институции и други заинтересовани лица. Заради увеличения туристопоток в последните години се наблюдава нарушаване на екосистемата.

Основните проблеми създадени от увеличеният поток туристи са няколко - все още проблем остава навлизането с джипове в парка, създава се натоварване на района и от конния туризъм, който това лято е бил забранен. Друг сериозен проблем е безразборното ходене на туристите в целия район, което не е допустимо и води до ерозия на терена - коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

След близо двучасова работна среща екипа на министерството, представителите на НП „Рила", и всички заинтересовани страни се обединиха около редица мерки за опазването на района. Експерти на дирекция на НП „Рила" изготвят проект касаещ възстановяване на пътеките, които в следствие на засиления туристопоток са силно ерозирали.

Втората много важна мярка е маркирането на пътеки, по които единствено и само посетителите ще могат вървят, като ще бъдат монтирани и много информационни табели.

Неправителствени организации ще имат свои представители през най-натоварените съботи и недели и през лятото, за да подпомагат контролните органи.

Участниците в работната среща се обединиха около мерките за спиране на незаконното навлизане на МПС, като ангажимент за това ще имат общината, горско стопанство, дирекцията на парка.

„Проблема с навлизането на МПС на територията на парка е решен до голяма степен, но нашата цел е това да се случи на 100%." коментира Нона Караджова.

Друга тема, която беше дискутирана се отнася не само хижите в района на 7-те езера, но и за останалите на територията на НП „Рила", експерти от там са предприели индивидуални срещи със собствениците или наемателите на всяка една от хижите, за да се намери най-доброто природосъобразно решение за отпадните води.

За да се предотврати разрушаване на екосистемата на езерата бяха поканени всички институции имащи отношение към опазване й - дирекция на НП „Рила", общините Дупница и Сапарева баня, МВР, представители на туристически дружества, НПО-та, депутати. На срещата присъстваха зам.-министър Евдокия Манева и областният управител Любомир Анчев

Последвайте канала на

Novini.bg
1117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
planinar

2011.11.11 | 18:54

1
Ако затворят лифта, ще се намали този туристопоток и няма да се нарушава екоравновесието !

Добави коментар

Водещи новини