Близо 60% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си

  • 11 декември 2015 14:12

  • 862
  • 0
Близо 60% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си
© Getty Images/Guliver

Резултатите от изследване на Националния статистически институт за използване на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ от домакинствата и хора показват, че през 2015 г. 59.1 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 2.4 процентни пункта спрямо предходната година.

В изследването са били анкетирани са 4 085 обикновени домакинства и 9 011 души на възраст 16 - 74 навършени години.

За десетгодишен период използването на информационно-комуникационните технологии става все по-масово - относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил повече от три пъти, а използването на широколентова връзка бележи ръст повече от 5 пъти.

През 2015 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет - 67.8 на сто, е Югозападният район, на територията на който е и столицата. След него се нареждат Югоизточният и Северният централен район, съответно с 58.6 и 58.2 на сто. От тенденцията за страната значително изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 44.9 на сто от домакинствата.
Причините, поради които домакинствата нямат достъп до интернет у дома, са комплексни - повече от половината (51.6 на сто) посочват като причина липсата на умения за работа с интернет, а за 38.5 на сто разходите за необходимото оборудване или абонаментни такси са високи.

Най-активни потребители в мрежата са младежите на възраст между 16 и 24 години. През текущата година 84.1 на сто от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Едва 10.5 на сто от населението в най-високата наблюдавана възрастова група (65 - 74 навършени години) използват глобалната мрежа.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 55.2 и 54 на сто. 86.3 на сто от хората с висше образование използват редовно глобалната мрежа.

През 2015 г. 17.8 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление. Жените са по-активни от мъжете при използването на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация - съответно 19 и 16.6 на сто.

27.5 на сто от потребителите на интернет са имали проблеми, свързани със заразяване на компютъра с вирус или друга компютърна инфекция, а 3.6 на сто са станали жертва на злоупотреба с лична информация, изпратена по интернет, или на други нарушения на поверителността.

Близо две трети (65.7 на сто) от потребителите на интернет нямат притеснение относно сигурността, което да ги е ограничило при използването на интернет за извършването на обичайните им дейности.

Делът на хората на възраст 16 - 74 навършени години, които пазаруват за лични (неслужебни) нужди онлайн, достига 18.5 на сто. В сравнение с предходната година е регистрирано увеличение от 1.9 процентни пункта на лицата, извършили онлайн покупки, като при мъжете увеличението е с 1.3, а при жените - с 2.5 процентни пункта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини