Осмокласници се напиват през 3 дни

  • 11 ноември 2011 06:20

  • 1725
  • 2
Осмокласници се напиват през 3 дни
©

Всеки осми ученик у нас се налива с алкохол през три дни.

Това показват резултатите от петото по рода си международно проучване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD), в което участие са взели 2200 български ученици на 16-годишна възраст. Всеки четвърти ученик пие спиртни напитки поне веднъж седмично, а всеки пети е прекалил с градусовите питиета през последните 30 дни, сочат още резултатите от анкетите у нас, пише "Стандарт".


Тепърва данните ще се сравняват с тези в 36 европейски страни. Употребата на алкохол сред тийнейджърите е обезпокоителна, коментира Анина Чилева, национален координатор по ESPAD и член на работната група, която изготвя стандарти за здравно образование в училище. Преди седмица токсиколози от "Пирогов" разказаха на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че по празници винаги им се налага да спасяват живота на препили хлапета.


Според лекарите те все повече наблягат на концентратите, правят опасни коктейли от бира, вино и водка или концентрат с амфетамини. Доктори от спешната болница си спомниха, че за края на миналата учебна година се наложило да спасяват живота на 5 момичета и едно момче, приети с остра алкохолна интоксикация. Изследването у нас показва още, че девойките имат между 1,6 и 1,8 промила алкохол в кръвта, а момчетата - 2,6 промила, което означава, че изпиват поне по половин литър концентрат.


Що се отнася до тютюнопушенето, момчетата пушачи намаляват, а броят на ученичките пушачки се увеличава. Употребата на марихуана е нараснала от 21% на 24%. От следващата учебна година училищата ще организират здравни лекции и мероприятия в задължителните и свободно избираемите часове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Bad

2011.11.11 | 17:56

1
Уважаема Десислава Станева В статията никаде не е посочено, че "Осмокласници се напиват през 3 дни" Посочено е, че "Всеки осми ученик у нас се налива с алкохол през три дни". Хайде малко по- сериозно !!!!!
D

2011.11.11 | 17:56

2
Важното е да има скандални заглавия

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини