Арабист: Русия и САЩ задействаха плана "Ефрат" в Сирия

  • 08 декември 2015 17:28

  • 10430
  • 9
Арабист: Русия и САЩ задействаха плана "Ефрат" в Сирия
©

Голямото предизвикателство е да се създаде единен военен субект, който да преговаря с правителството на Башар Асад за бъдещето на Сирия. Факторите в региона в момента са три - Турция, Саудитска Арабия и Катар. Наблюдава се обаче, че големият отсъстващ в преговорите са кюрдите. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него Сирия стъпка по стъпка се кантонизира. "Това което наблюдавахме в Ливан се случва отново, но много по-бавно".

На въпрос дали сме заплашени от нови атентати експертът по тероризъм Славчо Велков посочи: "Терористичен удар се нанася на места, където се струпват много хора. В тази нова ситуация след 13-и ноември, тези които нанасят удар ще го направят отново, но след няколко месеца. Засега изчакват ситуацията да се успокои. България не представлява цел за тях. Наблюдава се цикличност в атаките".

По думите му в света има няколко геополитически конфликта в момента. "Тези 100 000 човека, които представляват опозицията в Сирия са въоръжени и не са умерени. Различни са приоритетите на големите сили за Сирия. Не бива да се подценява и фактора Ирак, който подкрепя Башар Асад".

"Свалянето на руския самолет беше добре премерен ход и капан. Този акт взриви отношенията между Русия и Турция По този начин бяха елиминирани руските енергийни проекти на балканския полуостров, от което се възползва САЩ. Турция е стратегически партньор на САЩ. Аз съм удивен от пропагандата, която води Турция в момента. Свидетели сме на нагнетяване на напрежението в региона, но не срещу границата, където са разположени силите на ИД, а срещу кюрдите. В същото време Турция отслабва позициите на Башар Асад", смята Велков.

Според  проф. Чуков в момента Сирия е голяма спирала на интереси. "Това е квази световна война", посочи арабистът. Позовавайки се на израелските служби, той разкри, че действията на големите сили в Сирия са част от тайна план "Ефрат" между Русия и САЩ, които са се разбрали да си поделят Изтока и Запада. По думите му Турция няма да бъде облагодетелствана от конфликта. "Ислямска държава" вече започва да се свива и големите държави започват да натискат, за да заграбят каквото могат. Затова много удобно се използва сега етническото прочистване. Всяка една от държавите се опитва да си направи свой собствен кантон в Сирия.

По начина, по който в момента светът воюва с ИД може да се пребори само ако бъдат прекъснати финансовите й корени, категоричен беше Велков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10430 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Крум Усаински - Крупник

2016.02.01 | 12:45

9
Путин е най-великият човек на планетата не като наще изтривалки на фалиралия краварник и гейврабийския союз :) :) :)

2016.01.17 | 21:02

7
РУСИЯ ще си вземе своето в Близкия изток ! САЩ клякат , защото иначе ще ядат УЙЯ ! САМО АТАКА !
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА УХ МАМА ТИ ЯЛОВ

2016.01.17 | 21:02

8
МАМА ТИ ДА ЕВА ПРОСТА сидераска ЛУМПЕНА АКО ИСКА САЩ русия НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА ЗА 24 часа
до отговорилия соросоид

2015.12.14 | 10:54

3
хич ама хич не си обедителен бостанджиоллу от ДАЕШ :))))
Педала путю ЩЕ ЯДЕ ЧЕРНИЯ НА ОБАМА хахахахахахаха

2016.01.17 | 21:02

4
русия Е БЕДНА ДЪРЖАВА И ОТ ТЯХ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОБАМА СИ СЛАГА НА УЯ путю
Путин

2016.01.17 | 21:02

6
Кой обама дето до година му бият шута ли ?:)))) Споко на мястото на маймуната идва моят фен Тръмп :) :) :)

2016.01.17 | 21:02

5
В Г8 няма бедни страни глупаче :):):)
BOIKOOOOOOOOOO TURSKA PAZAVROOOOOOO

2015.12.14 | 10:54

2
pedala na kurva boiko nqma gram akul,samo tova znae deto vse si pi6e edno i su6to -takiva sa vsizki kurvi ot grob
ГАрги грачат Грозно

2015.12.14 | 10:53

1
ГА ке арестуват тия дека наляха билиони д а подпалят сирия и да наркоманизират милиони сириици за да участват в палежи грабежи и масови убииства.ГА

Добави коментар

Водещи новини