И земеделците плашат с протест

  • 09 ноември 2011 13:36

  • 1226
  • 0
И земеделците плашат с протест
© Булфото

Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/, земеделски и животновъди организации от цялата страна поискаха днес среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г относно предвиденото намаляване на средствата за земеделие за следващата година.

Ако до първо четене на бюджета /16-17 ноември/ браншът не бъде приет от министър-председателя и няма развитие по темата, земеделците предупреждават, че ще излязат на улицата.

Протест със селскостопански машини е последната форма на диалог, до която не желаем да се стига. През последните две години многократно сме се срещали с представители на изпълнителната власт и винаги сме намирали компромисни решения, посочи Радослав Христов, председател на УС на асоциацията на зърнопроизводителите.

Според подписано с бранша споразумение сумата предвидена в бюджета за земеделие е трябвало да бъде 570 млн.лв., а в момента тя е 340 млн.лв. Заложени са с 230 млн.лв. по-малко за националните доплащания в сектор земеделие, съобщиха от бранша.

За трета поредна година от сектора няма да могат да се възползват и от намаление на ставката на акциза на горивата използвани в земеделието, посочиха от бранша.

При пет подписани документа за финансовата рамка за сектора, правителството не е спазило нито един от тях, посочват зърнопроизводителите в протестна декларация. Според асоциацията намерението на земеделския министър Найденов да разпродаде територии от Държавния поземлен фонд, за да осигури пари за сектора се окачествява като престъпление.

Последвайте канала на

1226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини